Postoje četiri vrste veza – a samo jedna se završava brakom

Naučnici sa Univerziteta Ilinois sproveli su studiju u kojoj je učestvovala 376 ljubavnih parova. Oni su pokušavali da saznaju kako se osjećanja ljudi mijenjaju vremenom i posmatrali su svaki par oko 9 mjeseci. Kao rezultat eksperimenta, identifikovali su četiri tipa ljubavnih parova. Svaki par se mijenjao vremenom, a evo kakvi su njihovi zaključci koji se tiču sudbine svakog od njih.
1. Konfliktni, ali strastveni
Ovo je vaš tip veze ako: Provodite mnogo vremena zajedno. Vaši susreti su uvijek burni i strastveni. Često se svađate i strastveno mirite. Nivo vaših osjećanja se konstantno mijenja. Pobjegnete na kratko, pa počnete da nedostajete jedno drugom i pohrlite jedno drugom u naručje. Ovakvi parovi su uvijek u fazi “sve je komplikovano”, ali ne raskidaju češće od ostalih parova.
2. Ljubitelji drame
Ovo je vaš tip veze ako: Imate mnogo uspona i padova u vezi. Donosite odluke zasnovane na negativnim iskustvima iz prošlosti ili života izvana granica veze. Većinu vremena koje provodite zajedno, razgovarate o vezi. Slobodno vrijeme radije provodite razdvojeno, svako sa svojim prijateljima. Ovi parovi raskidaju dvaput češće od ostalih parova. Manje od polovine parova koji su učestvovali u eksperimentu završilo je u braku.
3. Parti manijaci
Ovo je vaš tip veze ako: Često komuncirate putem društvenih mreža. Društveni ste i imate mnogo prijatelja sa kojima se zajedno družite. Za vas je idealno veče kada igrate monopol sa prijateljima, zajedno spremate večeru ili ostanete na žurci do svitanja. Ovakve veze su prilično snažne jer su zasnovane na prijateljskim osjećanjima. Vjenčalo se 2/3 parova koji su učestvovali u eksperimentu.
4. Usmjereni jedno na drugo
Ovo je vaš tip veze ako: Provodite mnogo vremena zajedno. Imate zajedničke hobije i interesovanja. Donosite odluke koje će doprinijeti razvoju vaše veze. Imate iste stavove po pitanju toga kako i gdje da provedete odmor. Pokušavate da riješite konflikte traženjem kompromisa. Ispostavilo se da su ovi parovi najsrećniji: 90 odsto njih je stvorilo snažnu porodicu. Šta su naučnici zaključili? Na osnovu rezultata studije, naučnici su došli do prilično jasnih zaključaka. Konfliktni, ali strastveni parovi brzo izgore. Stalne borbe među ljubiteljima drame takođe vode raskidu. Parti manijaci i parovi usmjereni jedni na druge, u većini slučajeva su stvorili snažne porodice. Naravno, idealna formula ne postoji i svako sam odlučuje kako će da voli. Ipak, ako razumijete kog je tipa vaša veza, možete je mijenjati na bolje.