Posteljina koja se ne mijenja svakih sedam dana predstavlja pravu gozbu za grinje

Posteljinu bismo trebali mijenjati svakih sedam dana, ali to nije praksa koje se svi drže. Međutim, stručnjaci ističu kako je vrlo važno držati se ovog pravila, a razloge doznajte u nastavku teksta


Postelja u koju liježete svaku večer puno je prljavija nego što mislite – u njoj se može naći gomila gljivica, bakterija, znoja, prljavštine, iscjetka sluzi iz grla, a osobito kože, s obzirom na činjenicu da se prosječno s ljudskog tijela dnevno oljušti 10 grama te gozbe za grinje.

Sve navedeno u kombinaciji s oko 100 litara znoja koliko ga ljudski organizam godišnje proizvede i s ostacima hrane koju povremeno ili stalno grickamo u krevetu znači da je postelja iznimno plodno tlo za razvoj gljivica i bakterija.

Grinje su bezopasne, ali proizvode izmet koji sadrži alergene, a oni izazivaju svrbež očiju, rinitis i astmu. Dakle, neredovito pranje posteljine ne znači samo da prljavu postelju, nego to može biti i vrlo opasno za zdravlje, upozorava liječnica Lisa Ackerley na svojem blogu The Hygiene Doctor. Bakterije i gljivice koje žive u posteljini znače, da vrlo lako od partnera možemo dobiti gljivičnu infekciju stopala, poznatu i kao atletsko stopalo.

Pomislite na stvari koje radimo u krevetu. Osim što u njemu spavamo, nekima služi i kao ured, kao mjesto na kojemu ispijaju čaj ili kafu, kao stol za jelo, a u mnoge krevete vlasnici često puštaju svoje dlakave kućne ljubimce. Ovisno o tome za što upotrebljavate postelju i koliko ste čisti kada idete na spavanje (i naravno, nosite li pritom pidžamu), mjesto na kojemu biste se trebali odmoriti može biti vrlo prljavo i škoditi vašem zdravlju, kaže dr. Ackerley te daje savjete kako postelju održavati čistom:

1. Redovno usisavajte pod oko kreveta, perite posteljinu na visokim temperaturama, po mogućnosti svakih sedam dana, a ako niste u mogućnosti svake dvije sedmice te redovno perite pidžamu, što znači svaka tri dana. Najprije se treba riješiti prašine. Usisajte sobu oko i ispod kreveta, usisajte i madrac na kojemu spavate, ačaršaf i jastuke operite dvaput godišnje ili ih hemijski očistite. Posteljinu perite na 60 stupnjeva Celzija, a bijelu pamučnu posteljinu i na 90 stupnjeva. Znate li i koje je najprljavije mjesto u kupaonici?

2. Ako je moguće otuširajte se prije odlaska na spavanje i svakako operite ruke. Na noćnom ormariću držite vlažne maramice, a ako imate psa ili mačku kojima dopuštate da legnu pored vas u krevet, stavite posebnu dekicu za njih i operite je svakih sedam dana, a možete i češće. Posteljinu treba oprati i češće ukoliko je neko od ukućana bolestan pa više vremena provodi u krevetu.

Jedna britanska firma napravila je istraživanje na 2000 ljudi o tome koliko često mijenjaju posteljinu, a rezultati su pokazali da svaki peti ispitanik ne mijenja plahte ni svaki mjesec. Isto istraživanje pokazalo je i da su, kada je o higijeni spavaće sobe riječ, žene puno nemarnije od muškaraca te da ih više od polovice ne mijenja posteljinu svakih sedam dana, a 12 posto ih to čini jednom mjesečno. U istoj anketi se pokazalo da oko 40 posto muškaraca koji žive sami mijenja plahte jednom sedmično, a osam posto ih to čini i češće.

Dakle, promjenu posteljine treba prilagoditi vlastitim životnim navikama i obrascima spavanja, a dr. Ackerley upozorava da promjena posteljine nije samo pitanje higijene, već i da može utjecati na zdravstvene rizike te pogodovati razvoju brojnih bolesti