Postanite žena koju ništa i niko ne može izbaciti iz takta

Neke sretne žene rođene su sa karakteristikama ličnosti usljed kojih manje brinu, ali šta je sa nama ostalima?

Dobra vijest je da postoje dokazani načini koji vam mogu pomoći da se borite protiv previlikih količina stresa i njihovih štetnih uticaja na vaše psihičko i fizičko zdravlje. Ne brinite! Sljedeće navike možete početi upražnjavati već danas – garantovano će vam pomoći da se osjećate bolje.

One meditiraju

Odvajanje nekoliko minuta dnevno kako biste meditirali može vam pomoći da smanjite nivo stresa. Mislite da nemate vremena? Istraživanja pokazuju da je maksimalno pola sata meditiranja dnevno idealno, ali i da svega par minuta dnevno može dramatično smanjiti količinu stresa.

One redovno vježbaju

Vježbanje se dokazano i efikasno bori protiv stresa (pa čak i depresivnih misli), mada naučnicima još uvijek nije kristalno jasno zbog čega je to tako. Najnovija istraživanja pokazuju da vježbanje stvara promjene u mišićima koje pomažu u eliminisanju štetnih supstanci nastalih usljed stresa, a koje mogu imati veoma štetan uticaj na mozak. Vježbajte redovno: plivajte, vozite bicikl, brzo hodajte – štogod vam najviše odgovara.

One provode vrijeme vani

Boravak vani brz je način ublažavanja stresa. Prirodno svjetlo poboljšava raspoloženje, a istraživanja pokazuju i da smanjuje stopu smrtnosti kod pacijenata sa kancerom. Mnogobrojni mirisi koje možete naći u prirodi povezuju se sa smanjenjem stresa, posebno miris lavande, ruže i bora.

One posao ostavljaju na poslu

Između 26% i 40% zaposlenih žena smatra svoj posao previše stresnim. Prekovremeni rad, bilo da je to na poslu ili od kuće, jedan je od glavnih razloga. Istraživanja pokazuju da je nakon posla potrebno “isključiti se” kako bismo se psihički “napunili” za sljedeći dan. Dakle, pokušajte da stvorite određenu granicu između radnog i slobodnog vremena, kako biste prestali da brinete o poslu.

One uživaju u odmoru

I ovdje nije riječ o putovanju na pusto ostrvo! Naravno, idealno bi bilo ako možete otići na ljetovanje ili zimovanje, ali ako vam to finansijske okolnosti ne dopuštaju, vi i dalje možete uživati o zasluženom odmoru. Bitno je da se isključite iz poslovne komunikacije (elektronska pošta i svi drugi vidovi komuniciranja). To će vam definitivno pomoći da smanjite nivo stresa i “napunite baterije”.

One čitaju

Postoji razlog zbog čega je čitanje omiljenog štiva tako privlačno nakon napornog radnog dana. Istraživanja pokazuju da vam samo šest minuta čitanja dnevno može pomoći da smanjite nivo stresa za nevjerovatnih 68%.

One dovoljno spavaju

Žene koje spavaju manje od sedam sati noću imaju veću tendenciju da se češće osjećaju razdražljivo te da imaju prilično “kratak fitilj”. Takođe, tokom godina, kod njih dolazi do povećanja nivoa stresa. Ne treba zaboraviti da manjak sna može udvostručiti količinu norepinefrina, hormona koji može povećati otkucaje srca i nivo šećera u krvi.

Stres može imati negativan uticaj na san (zbog stresa često ne možete spavati), a nedostatak sna i stres “hrane” jedno drugo. Srećom, ukoliko imate problema sa spavanjem, postoji nekoliko jednostavnih trikova koji vam mogu pomoći da brže zaspite. Idite na spavanje u isto vrijeme svake večeri, izbjegavajte alkohol ili čitajte knjigu prije spavanja umjesto “buljenja” u ekran.