POSTAJU TOKSIČNE: Ovih 9 stvari nipošto ne stavljajte u mikrovalnu!

Neke namirnice u mikrovalne postaju toksične i nipošto ih ne treba u nju stavljati i grijati

Iako je najlakše i najbrže kupiti gotovi obrok i podgrijati ga kod kuće, takva navika može imati štetne posljedice. Mikrovalna pećnica može uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme, upozoravaju znanstvenici, prenosi Express.hr.

A opasnost je još veća ako u mikrovalnu stavite namirnice koje nipošto ne bi trebale ići u nju. Bilo da je riječ o riziku za zdravlje, gubitku okusa ili riziku požara, ovih 9 stvari nikako ne stavljajute u mikrovalnu:

1. Voće

Određene vrste voća, poput jabuka ili banana, zajedno s okusom izgubit će i svoju teksturu ako ih stavite grijati u mikrovalnu. Grožđe će, primjerice, eksploditrati, dok će sušeno voće poput grožđica ili smokvi zadimiti vašu kuhinju.

2. Kutije za dostavu

Koliko god praktične bile za čuvanje hrane iz dostave koju niste do kraja pojeli, ako ćete je podgrijavati – svakako je prebacite na tanjur. Te su kutije obično papirnate te prestavljaju stvaran rizik za požar, kao i uništenje mikrovalne.

3. Aluminijska folija

Bilo koji oblik metala u vašoj mikrovalnoj djeluje kao bomba, a tanki metali poput folije još su opasniji od onih debljih, poput posuda za kuhanje. Metal skreće električne struje koje nastaju unutar uređaja, pa je zbog toga požar vrlo izgledan, piše Bright Side.

4. Plastika

Osim plastike na kojoj je istaknuto kako je za mikrovalnu, nikakvu drugu ne stavljajte unutra. Čal 95 posto sve plastike otpušta toksične pare dok se zagrijava, a studije pokazuju kako su one kancerogene.

5. Jaja

Brzinsko povećanje temperature će uzrokovati da se ispod ljuske nađe puno pare. Budući da ne može van, jaje će eksplodirati. Iako najvjerojatnije neće uništiti mikrovalnu

6.  Termosice

Putne šalice za kavu koje služe kao termosice smijete stavljati u mikrovalnu samo ako je to na njima strogo naznačeno. Naime, oni često u sebi sadrže nehrđajući čelik, što u mikrovalnoj može djelovati poput bombe

7. Zamrznuto meso

Smrznuto meso, čak i ako se stavi u mikrovalnu na preporučenu temperaturu za odleđivanje, neće se ravnomjerno odmrznuti. Naime, rubovi će već biti kuhani dok će unutrašnjost još biti zamrznuta. Zbog toga ga je znatno bolje staviti u vodu ili na zrak da se odledi.

8. Staro i jeftino posuđe

Jeftino posuđe kineske proizvodnje, primjerice šalice, mogu sadržavati olovo, a zagrijavanjem se kemikalije otpuštajto opasni spojevi. Osim toga, studije pokazuju da posuđe proizvedeno prije 1960-e može biti glazirano olovom i drugim teškim metalima te ga također ne treba koristiti u mikrovalnoj.

9. Škarnicli

Iako izgledaju bezopasno, papirnate vrećice to ipak nisu. Naime, one u mikrovalnoj mogu otpuštati toksične pare, a na visokoj će se temperaturi zapaliti.