POST S ASPEKTA MEDICINE: Post je operacija bez noža

Piše: prof. Selim Ljuljanović

Prilikom posta daje se dugotrajna pošteda svim organima tijela. On je naročito koristan organima za varenje, koji dobijaju mogućnost da se regenerišu. Post ima veliki utjecaj na stanje krvotoka. Istraživanja su pokazala da pacijenti koji pate od bolesti anemije s nedostatkom crvenih krvnih zrnaca, ili povećanjem bijelih obično se dobro liječe postom

 Priroda umije jednim te istim sredstvom i da uništava, i da liječi. Njene metode čovjek teško usvaja i sporo shvaća. Možda je to posljedica slabog poznavanja zakona prirode, jer priroda dobro čuva svoje tajne. Zato treba još mnogo da učimo od nje. Međutim, i ako ih upoznamo – ne slijedimo ih. Zakone prirode treba upoznati, živjeti s njima i poštovati ih. Na taj način prirodu možemo višestruko koristiti za svoje potrebe, odnosno za potrebe čovječanstva.

U drugoj polovini 19. vijeka prof. Pušutin počeo je među prvima da ispituje mehanizam djelovanja posta. On je otkrio da je post stanje organizma u kome se njegovi rashodi ne nadorađuju potpuno. Zbog toga je organizam prinuđen da egzistira na račun svojih sopstvenih rezervi.

Brojni efekti

 Istraživanja su pokazala da je pokretač gladi sam centar gladi. Ukoliko nema hrane tada organizam počinje da troši svoje unutrašnje rezerve, a kod korištenja unutrašnjih rezervi organizam najmanje uzima iz nervnog tkiva, srca i ostalih organa. Prema ovim pokazateljima priroda se pobrinula da do zadnjeg sačuva glavni rukovodeći aparat u složenom organizmu čovjeka, njegov mozak, nervni sistem i srce.

Značajna otkrića medicine su da za vrijeme posta korištenjem bjelančevina organizam troši prije svega oboljelo tkivo, tumore, ciste, izrasline i dr. To i jeste sve ono što ne pripada organizmu.

Eksperimenti su, također, dali naučno objašnjenje pojave i odgovor – količina rezervi koje organizam može koristiti prilikom posta do nastupanja potpune iscrpljenosti. To iznosi  40 – 50% njegove težine.

Liječenje postom predstavlja unutrašnju operaciju bez noža, pri čemu je priroda mnogo suptilnija od bilo kakvog hirurga; ona čuva ono što je zdravo, a odstranjuje ono što je bolesno. Prilikom posta daje se dugotrajna pošteda svim organima tijela. On je naročito koristan organima za varenje, koji dobijaju mogućnost da se regenerišu. Post ima veliki utjecaj na stanje krvotoka. Pri praznom želucu i crijevima u trbušnoj duplji ne stvaraju se nikakve prepreke za cirkulaciju krvi i njen sastav se poboljšava.

 Prilikom posta težina opada, najveći gubitak težine zapaža se u prvom periodu posta, zatim se postepeno gubitak težine smanjuje. Što je organizam mlađi, gubitak težine je veći. Istraživanja su pokazala da pacijenti koji pate od bolesti anemije sa nedostatkom crvenih krvnih zrnaca, ili povećanjem bijelih obično se dobro liječe postom.

Naročito je uočljiv efekat posta u podmlađivanju kože; oštre linije i bore postaju manje upadljive, koža postaje mlađa, dobija ljepšu boju i sjaj. Poboljšava se i struktura tkiva.

Naučna potvrda Kur’anske istine

Govoreći o postu  sa islamskog stanovišta ne može se poreći njegovo čisto medicinsko opravdanje. Kako god islam ne odvaja materijalne od duhovnih komponenti ljudskog bića, tako ni medicina ne dijeli čovjeka na apsolutno materijalno i duhovno. Te dvije komponente se prepliću, čineći jedinstveno ljudsko biće. Do sada je nauka uvijek svjesno ili nesvjesno potvrđivala Kur’anske istine, pa tako i medicina otkriva velike koristi posta po ljudsko zdravlje i duševni život čovjeka.

Govoreći o postu sa medicinskog stanovišta podijelit ćemo djelovanje posta po organskim sistemima, kako inače medicina dijeli ljudski organizam:

Kod prepunog stomaka u SISTEMU ZA VARENJE dolazi do velikog opterećenja sa masnom i, tjesteninom, bogatom hranom. Tako se taj sistem zamara, jer mora lučiti povećanu količinu sokova da bi svario tu hranu.

Usljed pojačanog varenja pojačan je priliv u stomaku, krvni pritisak raste, broj otkucaja srca se povećava što predstavlja opterećenje za KRVOTOK I SRCE. Iscrpljuje ih. Određenim procesima u krvi, te smanjenjem dotoka kisika u mozak, organizam postaje trom, sporo reaguje – čovjek je tada pospan.

Prenatrpanost stomaka ima negativnog utjecaja i na RAD PLUĆA. Ona moraju da rade pojačanim kapacitetom. Usljed pojačane potrebe za kisikom, broj udisaja je povećan, pa su pokreti dijafragme otežani. Dok diše, čovjek praktično stenje.

Kako krvotok i pritisak direktno djeluju na BUBREGE, kod prenatrpanosti želuca, oni rade sa trećinom mogućeg kapaciteta. Posljedice osjećaju i MOZAK I NERVNI SISTEM! Priliv krvi usljed povećane potrebe stomaka za krvlju je smanjen, čovjek je pospan, usporeno reaguje, sporo misli. Pojačani sastojci krvi djeluju kasnije, nadražujući organizam je napet. Nervozan čovjek tada ne može razumno djelovati. Njime vladaju emocije i panika.

Biološka mašina

Prilikom posta funkcije svih organa su smanjene, organizam se praktično odmara, iz rezervi nadoknađuje utrošenu energiju. Stomak miruje, krvotok se pravilno rasporedi, pa  i mozak radi logički, priliv misli je normalan, a rezonovanje je bistro. Strast se smiruje, nagoni ustupaju mjesto razumu, tako da tada razum upravlja emocijama.

Zato biološku mašinu, iscrpljenu u procesu rada, treba očistiti od svakog nanosa, svega štetnog, kao i od prljavštine i hrđe.

Koliko gubimo težine postom?

Za vrijeme posta gubitak težine pojedinih organa i tkiva u procentima izgleda ovako:

Masnoće 97 %, slezena 60 %, jetra 53,7%, mišići 30 %, krv 26 %, bubrezi 25 %, koža 20,6 %, crijeva 18 %, pluća 17,7 %, pankreas 17 %, kosti 13,9%, nervni sistem 3,9 %, srce 3,6 %.

POST S ASPEKTA MEDICINE: Čovjek nosi ljekara u sebi