POST S ASPEKTA MEDICINE: Istinski liječnik tijela, duše i grijehova

Piše: prof. Selim Ljuljanović

Post je u suštini izraz mudrosti: sugerira instiktom neophodnosti prirodnog čišćenja organizma i pomaže da se sačuva zdravlje. Nije potrebna velika učenost pa da se spozna kolika je vrijednost islamskog posta po zdravlje ljudi. O tome se danas piše ne samo u naučnim časopisima, nego i u stručno medicinskim knjigama, te u literaturama koje nisu ni najmanje naklonjene vjeri i vjerovanjima

Priroda se pobrinula da za vrijeme posta, nakon prva tri dana, naše tijelo počinje da živi na vlastitim rezervama. U prirodnoj mudrosti organizma leži tajna izuzetne djelotvornosti posta kao ljekovite podmlađujuće terapije; naše tijelo će prvo razgraditi i izgorjeti ćelije koje su bolesne, oštećene, stare ili mrtve. Za vrijeme posta organizam se hrani najlošijim materijama kao što su: mrtve ćelije, nezdrave akomulacije, tumori, oštećena tkiva, masne naslage…

Pankreas i šećer

Post je primjerno upravljanje otpacima, odnosno izbacivač otpadaka iz organizma, jer mrtve ćelije i lošija tkiva se prve troše i upotrebljavaju. Osnovna tkiva i vitalni organi, žlijezde, nervni sistem, srce i mozak potpuno su pošteđeni.

Tako naprimjer, u slučaju visokog pritiska glad se ustremljuje na njen osnovni sistem, tako da se krvni pritisak već prvi dan posta smanjuje. Interesantno je napomenuti da post normalizuje i visok i nizak pritisak, jer za vrijeme posta zidovi krvnih sudova postaju elastičniji, smanjuje se nivo holesterola, a samim tim i mogućnost novih arterio-sklerotičnih taloženja.

Za vrijeme posta vlada primirje kod oboljelih od ulkusa na dvanaestopalačnom crijevu, kada organi za varenje odmaraju, zapaljenje prolazi, čirevi zarastaju. Zapravo, unutrašnje ljekovite snage organizma dobijaju mogućnost da uspostave normalnu djelatnost tih organa i oni počinju da funkcioniraju normalnim radom.

Izuzetno dobre rezultate post daje prilikom akutne i hronične upale pankreasa. Dovoljno je 10 do 15 dana posta, pa da pankreas “živne”. Kod dijabetesa i oboljenja nervnog sistema liječenje doziranim postom dalo je jako dobre rezultate. Povišeni šećer se smanjuje ili normalizira već nakon deset dana posta.

Post izuzetno dobro djeluje na alergije, bronhijalnu astmu, groznicu, pomaže organizmu da odstrani iz sebe toksične supstance. U periodu nakon posta obično se popravi san, nestaju teški bolovi, normalizuju se funkcije nervnog sistema.

Otrovi u urinu

Primijećeno je da je nivo bjelančevina u krvi (serum-albumin) bio postojan i normalan za vrijeme posta, uprkos činjenici da nije bilo unosa bjelančevina u organizam. Razlog tome je što bjelančevine u našem tijelu prelaze iz jednog stadija u drugi, stalno se razgrađuju  i ponovo izgrađuju, te se ponovo koriste za razne potrebe unutar tijela. Aminokiseline ne propadaju, već se oslobađaju iz razgrađenih ćelija i koriste se ponovo za izgradnju mladih vitalnih ćelija. Za vrijeme posta pluća, jetra, bubrezi i koža se u potpunosti pročiste i regenerišu.

U toku posta koncentracija otrova u urinu može biti deset puta veća od normalne. Uzrok tome je činjenica da su eliminatorni organi, opterećeni uobičajenim pribavljanjem hrane i eliminiranjem otpadaka kao posljedicom tog procesa, u vrijeme posta skoncentrirani na čišćenje starih akumuliranih otpadaka i otrova (npr. mokraćna kiselina). Taj eliminatorni proces ispoljava se slijedećim simptomima: ubrzano disanje, tamni urin i obilno pražnjenje iz crijeva prilikom klistiranja, osip kože, prekomjerno znojenje, katarna eliminacija sluzi itd.

Post pruža i fiziološki odmor probavnim asimilativnim i zaštitnim organima tijela. Nakon posta probava hrane i iskorišćavanje prehrambenih materija se znatno poboljšava, te se sporost probave sprječava.

Postom se podstiče podmlađujući učinak na sve vitalne  fiziološke, nervne i umne funkcije, čime se podmlađuje nervni sistem, jača sposobnost svijesti, razuma, pojačava se rad želuca, rad žlijezda i lučenja hormona, uspostavlja se biohemijska ravnoteža u tkivu.

Najveći čovjekov prijatelj

Manje je poznato da psihoterapija daje veliki značaj postu, a pod psihoterapijom podrazumijeva se liječenje duše i psihe. Naučno rečeno, to je metoda liječenja kod neuroza, a u nekim slučajevima i kod psihoza.

Prema tome, sve islamske ustanove i propisi imaju svoje duboko opravdanje, a savremena nauka, tako reći, svakodnevno to potvrđuje. Islamski post je ljudska potreba, postom se liječi tijelo i duša, i to bez posebnih izdataka i troškova. Post je zapravo najveći prijatelj čovjeka, on je, s pravom, islamski liječnik tijela, duše i grijehova.

Unutrašnji liječnici

Post isključuje potrebu za sredstvima za umirenje. Uz terapiju posta radi ozdravljenja, preporučuju se duge šetnje na svježem zraku i lakše fizičke vježbe. To, zapravo, potpomaže rad “unutrašnjih liječnika” i pojačava metabolizam, povećava priliv kiseonika, koji obezbjeđuje sagorijevanje toksina – produkta životne aktivnosti ćelija.

Sprovedena metoda posta na pozitivan način potresa organizam i puni ga energijom koja čovjeku pomaže i vraća ga sa puta lijenosti i depresije.

Za vrijeme posta proces eliminacije mrtvih i umirućih ćelija se pojačava, a izgradnja novih ćelija ubrzava. Istovremeno otrovne i otpadne materije, koje štetno djeluju na ishranu ćelija, se djelotvornije eliminišu i uspostavlja se prirodan stepen metabolizma i oksidacije.

POST S ASPEKTA MEDICINE: Post je operacija bez noža