POST KAO UNIVERZALNI LIJEK U SVIM VJERAMA: ONAJ KO POSTI SVAKE GODINE PODMLADI SE I DO 10 GODINA!

  1. juna muslimanski svijet ulati u mjesec Ramazana, mjesec posta, odricanja i jačanja duha. U islamu ovo ustezanje od hrane i pića traje u kontinuitetu 30 dana, u katoličanstvu i pravoslavlju posti se u više navrata tokom godine. Tehnike i prinipi posta nemaju nekih velikih razlika, a svima je zajedničko: post je najbolji lijek za mnoge bolesti

ramazanski post ilustracijaU ponedjeljak 6. juna 2016. godine nastupa Ramazan, za muslimane širom svijeta mjesec posta i odricanja, ali je i kombinacija duhovne i fizičke relaksacije. Ovogodišnji post će trajati i do 18 sati – od izlaska do zalaska sunca. U tom periodu postaču nije dozvoljeno nista da unosi u organizam. Ovo je obavezan muslimanski post, mada ima i nekoliko dobrovoljnih postova.

Ustezati se 30 dana od hrane i pića je stvar jake volje svakog pojedinca, što za krajnji cilj zaštitu od mnogih bolesti. Fascinantan je podatak da mozak nije pod utjecajem posta tako da se ne troši, već, suprotno tome, on biva snažniji. Ista je stvar i sa srcem, čiji rad se tokom posta pospješuje. Za pojedine naučnike post je izvor vitalnosti, jer nema veće blagodeti nego jednom godišnje sebi priuštiti temeljito čišćenje organizma.

Osim vjerske dimenzije, post se upražnjava i kao lijek protiv mnogih bolesti, što se čini već hiljadama godina

Liječnik Anton Sankler tvrdi da se za deset godina podmladi onaj ko posti svake godine. Post koji je islam propisao neophodan je odmor za probavni sistem. U mnogim klinikama širom svijeta savjetujete se post tokom liječenja crijevnih oboljenja, gojaznosti ili pretilosti, dijabetisa, nefritisa (upale bubrega), srčanih oboljenja, artritisa.

Post je star koliko i čovječanstvo. Čak je i najpoznatiji “otac naučne medicine” Hipokrat (460.-375.pr. Kr.) iz medicinskih razloga postio i napisao prvo upustvo o obavljanju posta. Svojim pacijentima Hipokrat je savjetovao da umjesto lijekovima dušu i tijelo liječe postom, umjerenom fizičkom aktivnošću i čistim zrakom. Hipokrat je tvrdio da svaki čovjek nosi ljekara u sebi, samo mu treba pomoći pri djelovanju. Prema Hipokratu  “Glad je majka zdravlja, pretjerana sitost izvor raznih bolesti. Kad se bolesnik hrani obilno, hrani se i bolest.” Osim Hipokrata, postili su i drugi veliki mudraci poput Lao Cea, Pitagore, Platona, Sokrata. Pozitivne učinke posta poznavale su i stare civilizacije: Asirci, Babilonci, Kinezi (Taoisti), Grci, Palestinci i Rimljani, Indijci, Egipćani i drugi.

vildana

Sr. Vildana Bilić

Prim. dr. Vildana Bilić, specijalista opće medicine, kaže da je „Post uspješna operacija bez noža“ i dodaje kako danas na Zapadu mnoge klinike, kao metodu liječenja nekih bolesti, preporučuju upravo suzdržavanje od jela i pića.

– Osnovna funkcija posta, kada je riječ o medicinskom aspektu, jeste čišćenje organizma. Pri tome mislim na svaki dio u tijelu, a naročito na gastrosistem – jetru, kao glavni laboratorij u organizmu, preko koje se oslobađaju svi toksini, a onda izlučuju preko urološkog i digestivnog trakta. On blagotvorno utječe i na gušteraču koja se tokom tih dana „odmara.“ Kod pretilih osoba ona mora kontinuirano raditi, kako bi proizvela velike količine inzulina. Organizam se tada iscrpljuje, a čovjek na neki način uvodi u dijabetes. Postom dakle, preveniramo i ovu bolest. Tada se odmaraju i srce i bubrezi, a kontrolira se i gojaznost – pojašnjava Bilić.

ramazan za unutraOno što je važno napomenuti jeste da se organizam, tokom posta, počinje hraniti deponovanim rezervama, a njih ima u svim tkivima. Organizam se prvo počne oslobađati onoga što je štetno za njega. Proces se odvija obrnutim redom po važnosti, pa se se prvo oslobađaju masti, a onda svi ostali sastojci koji su u višku. To znači da organizam tokom posta prvo troši štetne dijelove, a to su patološke izrasline, bolesna tkiva, tumori. Poznati su slučajevi ljudi koji su postom izliječili karcinome, a pokazao se i kao dobar način prevencije – naglašava prim. dr. Bilić.

Osim nekih vrsta karcinoma, postoji čitav spisak bolesti i stanja kod kojih post pomaže, a to su: alergije, ekcemi, akne, migrena, gojaznost. On dovodi hormone u ravnotežu, stabilizira nervni sistem i sprečava kardiovaskularne bolesti. Tokom posta osoba postaje: strpljiva, uči se samosavlađivanju, izoštrava um u smislu potrebe razumijevanja drugih, bolje pamti..

I u drugim religijama post je prepoznat kao način prevencije i liječenja raznih bolesti i stanja. Dr. Fra Ante Vučković iz Splita kaže da „kršćanstvo drži da je post lije“.  U katoličanstvu Post za katolika znači uzeti samo jedan puni obrok u danu. Nemrs znači redovito jesti (uobičajena tri obroka dnevno), ali da to ne bude meso (a može biti masno). Post je uzdržavanje od jela na taj način da se ujutro i na večer uzme samo malo hrane, a na podne se uzme normalan obrok (ručak). Post može biti i stroži, pa je najstroži post onda kada se posti o kruhu i vodi. Nemrs je uzdržavanje od mesa i masnih jela. I kod nemrsa ima raznih shvaćanja. Najstrože shvaćanje je ono koje isključuje, ne samo meso i masna jela, nego i jaja, mlijeko i sir.

I u pravoslavlju je cilj posta je čišćenje rijela, jačanje volje i uzdizanje duša. Post ima dvije strane – tjelesnu i dhovno. Sastoji se u uzdržavanju od mrsne hrane i rđavih misli, želja i djela. Sveta Crkva je još od apostolskih vremena ustanovila ove postove, i pravila crkvenog posta: Opšte postove obavezne za sve Hrišćane. To su: Vaskršnji post, Apostolski, Bogorodičin i Božićni post, zatim srijeda i petak preko cijele godine, Vozdviženje Časnog Krsta, Usekovanje i navečerje Bogojavljenja (Krstovdan), Mesni (pomesni) post ustanovljen na pojedinim mjestima povodom kakve nesreće, poplave, bolesti i sl., te Poseban post po naročitom običaju ili po nalogu duhovnika.Vaskršnji post.

Komentari

komentara