Posno, bez alergena i veoma zdravo: KAKO SE PRAVI MLIJEKO OD KROMPIRA?

Vrijeme kada je kravlje mlijeko bilo jedino dostupno davno je iza nas, a sve više ljudi se okreće biljnim verzijama ovog napitka.

Nakon lješnikovog, kokosovog, ovsenog, bademovog i drugih zdravih varijanti mlijeka, sada se na svjetskom tržištu pojavilo i mlijeko od krompira, za koje svjetski mediji pišu da je pravi hit.

Prva ga je predstavila švedska kompanija Veg of Lund, koja je svoje krompirovo mlijeko nazvala Dug. Recepturu po kojoj ga prave dobili su od profesorke Eve Tornberg s Univerziteta Lung, koja je 2017. napravila kremastu “emulziju od krompira”, a potom ga ova firma predstavila kupcima u Švedskoj, Kini i Velikoj Britaniji u tri varijante: original, barista i nezaslađeno.

Navodno ono sadrži mnoštvo antioksidanata, esencijalne hranljive materije poput vitamina C i B12, kalijuma, magnezijuma i vlakana, a ukus mu je neutralan, pa uglavnom može da se obogati sastojcima koji će mu pružiti aromu, kao i da se koristi za kuhanje.

Ubrzo nakon što je ova varijanta biljnog mlijeka privukla pažnju javnosti, pojavilo se mnogo recepata za pripremu mlijeka od krompira kod kuće, a ovo je najjednostavniji.

Mlijeko od krompira

Sastojci: 3 šolje tople vode, 1 veliki krompir, malo soli, 1 kašičica ekstrakta vanile, šaka sjeckanih bacema, 2 kašike meda

Priprema

Oljuštite krompir, pa ga skuhajte u trima šoljama tople bode, uz prstohvat soli. Potom isijecite krompir i stavite ga u blender, sipajte vodu u kojoj se kuhao, dodajte ekstrakt vanile, med, bademe i blendajte najmanje pet minuta. Procijedite kroz gazu.