Poslušajte zabavne i korisne savjete za duži život!

Zdrav život ne znači svakodnevno druženje s trakama za trčanje i salatama. Mnoge druge ugodne i zabavne aktivnosti su također dobre za vas.

Donosimo vam deset zabavno-zdravih pravila za život:

1. Pijte crno vino

Crno vino je puno antioksidansom resveratolom, a navedeni oksidansi rade na zaštiti vašeg tijela od efekta starenja. Jedna do dvije čaše crnog vina na dan pomoći će održati vaše tijelo mladim.

2. Jedite tamnu čokoladu

Tamna čokolada je odlična hrana koja sadrži velike količine antioksidansa koji štite vaše tijelo od starenja. Konzumiranje tamne čokolade može sniziti vaš krvni tlak i holesterol dok istovremeno daje energiju.

3. Smijte se

Smijeh je odličan način za mijenjanje vašeg stava, povezivanje s ljudima, a čini dobro vašem tijelu. Kao i s opuštanjem, smijanjem se možete suprotstaviti učincima stresa. Smijanje može , poput prekidača, promijeniti vaše raspoloženje. Zato se nasmiješite, čak i ako niste za to raspoloženi i ubrzo ćete se stvarno smijati.

4. Više vodite ljubav

Smatra se da su seks i dodirivanje bitni dijelovi zdravlja.

5. Opustite se

Stres donosi štetne učinke na zdravlje, opuštanje pomaže našem tijelu da se odmori, zacijeli i funkcioniše bolje. Praktikujući dnevne metode opuštanja, učite se isključiti stres. A to ne samo da će poboljšati vaš krvni pritisak, već će poboljšati i srčani ritam kao i sposobnost da se nosite sa životnim izazovima.

6. Učinite vježbanje zabavnim

Fizičke aktivnosti i sportovi odličan su način za održavanje vašeg tijela i uma zdravim. Jednostavne rutine za vježbanje odlične su za održavanje ravnoteže, fleksibilnosti, izdržljivosti i snage. Pronađite igru i aktivnost koja pristaje vašoj razini tjelesne sposobnosti i često plešite.

7. Spavajte

Spavanje je bitna tjelesna funkcija. Većina ljudi ne spava dovoljno. Lijekovi, stres, bolesti i loše navike spavanja mogu vas spriječiti da spavate 7 do 9 sati na noć. Više sna jednako više energije, bolje imunološke funkcije i puno više!

8. Provodite vrijeme s voljenima

Snažna povezanost s drugim ljudima ne znači samo da ćete imati pomoć kada je trebate, nego znači i zaštitu od usamljenosti, depresije i mentalnih bolesti. Provedite vrijeme njegujući vaše veze s prijateljima i obitelji da biste poboljšali vaše zdravlje i vaš život.

9. Naprežite mozak

Igre kojima naprežete mozak odličan su način da ostanete angažirani u svijetu. Igre mogu vježbati različite dijelove mozga i privući vašu znatiželju. Ako je moguće, izaberite društvenu igru poput šaha ili bridža koji vježbaju vaš mozak dok ostajete povezani s drugima.

10. Budite pozitivni

Pozitivan stav o starenju može vašem životu, kako navodi jedno istraživanje, dodati preko sedam godina. Izbjegavajte žaljenje za svakom prošlom godinom. Ugodite starenju i uživajte u učenju, iskustvu i kontroli u vašem životu.

(dnevno.hr)