Poslušajte savjet ljekara; OVE NAMIRNCE SU MELEM ZA POVIŠENI HOLESTEROL

Ako imate problema sa povišenim holesterolom, važno je da promijenite način ishrane, slažu se svi ljekari. Ove 3 namirnice su najbolje u tom slučaju. Ukoliko ih uvrstite u ishranu, moguće je značajno sniziti procenat masnoće u krvi.

Ovas, zob, ječam
Ovsena kaša sadrži rastvorljivu vrstu vlakana koja je posebno efikasna u snižavanju holesterola jer se vezuje za lipoproteine niske gustine (LDL) u digestivnom traktu i pomaže da se eliminišu iz tijela izmetom. NHS preporučuje zob i ječam kao korisnu hranu za kontrolu holesterola.

Hljeb od integralnog ili cijelog zrna
Za ljude sa visokim nivoom holesterola, ova vrsta hljeba je daleko bolja opcija od bijelog. Sadrži puno dijetetskih vlakana: Prema mišljenju stručnjaka, odrasli treba da se trude da unose najmanje 30 grama vlakana dnevno jer ometaju aktivnu apsorpciju holesterola u crijevima, ali podstiču njegovo izlučivanje stolicom.

Cijela zrna ili mekinje
Ove namirnice su takođe bogat izvor vlakana i zato efikasno pomažu u smanjenju nivoa holesterola. Da biste smanjili koncentraciju “lošeg” LDL holesterola, najbolje je da jedete 5 do 10 grama ili više rastvorljivih vlakana dnevno.