Poslušajte ove savjete i 2019. će vam biti najbolja godina do sada!

Promijenite se i bićete srećniji

1. Probudite se 15 minuta ranije

Namjestite alarm za buđenje barem 15 minuta ranije nego što to inače radite. Iako većina ne voli da se budi rano, dokazano je da i par minuta viška pozitivno djeluje na organizam, smanjuje jutarnji stres i osobe čine srećnijima. Dodatno vrijeme iskoristite za meditaciju, gledanje nekog motivacionog videa na Jutjubu ili neku drugu sitnicu koju inače ne biste stigli da uradite.

2. Govorite o sebi na pozitivan način

Znate one riječi koje sebi mrmljate u bradu kad uradite nešto pogrešno? Umjesto izjave “kako si glupa”, bolje recite “Pametna sam, shvatiću kako se to radi”.

Posmatrajte život s pozitivnije strane
3. Pronađite (novi) hobi

Učenje novih stvari podstiče stvaranje sinapsa u mozgu, čini nas produktivnijima i srećnijima. Počnite da planinarite, krenite na časove kuhanja ili stranog jezika, bavite se baštovanstvom, slikajte, pjevajte, čitajte… Izbora je na pretek.

4. Okružite se srećnim ljudima

Ako želite da budete srećni, okružite se srećnim ljudima. Izbacite iz svog života toksične pojedince koji crpe svu energiju. Teško je, ali se isplati.

5. Napravite “srećnu” plejlistu

Muzika je usko povezana s našim raspoloženjem. I dok nas neke melodije čine melanholičnim, druge nas tjeraju na smijeh, ples i dobru zabavu. Napravite plejlistu s omiljenim pjesmama bržeg ritma koje će vas učiniti srećnijim.

6. Poklonite sebi cvijeće

Ne čekajte da vam neko pokloni cvijet da biste uživali u ovom mirisnom zadovoljstvu. Kupite za sebe buket sezonskog cvijeća, ili ga posadite u svojoj bašti ili saksiji na terasi. Zaslužili ste.

7. “Požutite”

Žuta boja je boja optimizma, energije i sreće. Ukoliko vam nedostaju ove stvari u životu okružite se žutim detaljima. Obucite neki komad žute boje poput upečatljive haljine, nabavite žutu šoljicu za kafu ili kupite žuti prekrivač pa ga prebacite preko kauča.

8. “Isključite” se na par sati svaki vikend

Svaki vikend odvojite par sati kada ćete se “isključiti” od ostatka svijeta. Ugasite telefon, televiziju ili kompjuter i posvetite se samo sebi i svojoj porodici. Zaigrajte neku društvenu igru na i prepustite se smijehu.

 

9. Vježbajte

U zdravom tijelu, nalazi se zdrav i srećan duh. Krećite se i bićete zadovoljniji.

10. Uživajte u malim stvarima

Male stvari čine život lijepšim. Pronađite ono nešto što vam mami osmjeh na lice i odvojite vrijeme za to svaki dan ili barem jednom nedjeljno. To može da bude neka televizijska serija, ili fora Instagram profil. Ako vas ne razumiju u vašoj okolini, ne obeshrabrujte se negativnim komentarima. Uživajte.

11. Jedite zdravo, ali…

Zdrava ishrana je osnova zdravog života. Ipak, neka se povremeno na vašem jelovniku nađu i neki “grešni” zalogaji koji život čine zabavnijim.

12. Sklopite novo prijateljstvo

Da li se sjećate kako je bilo jednostavno sklapati poznanstva i prijateljstva kad ste bili dijete? Što smo stariji to nam je teže da steknemo novog prijatelja.

13. Izađite u prirodu

Svjež vazduh čini čuda za ljudsko tijelo. Izađite u prirodu i “restartujte” tijelo i misli od nagomilanog stresa. Stručnjaci preporučuju šetnje po dnevnom svjetlu jer ono stimuliše hemikalije u mozgu koje podstiču dobro raspoloženje.

14. Pomažite drugima

Da li znate je najlakši način da se usrećite? Usrećite nekog drugog. Svaki dan postavite sebipitanje: Kako mogu da pomognem nekom drugom? Život će vam biti kvalitetniji i ispunjeniji.

Istinsko zadovoljstvo u životu osjećamo onda kada dobro obavimo neki zadatak, odnosno ostvarimo svoje ciljeve. Postavite sebi cilj na privatnom i/ili poslovnom planu i iskoristite sve svoje resurse kako biste ga ostvarili u 2019. godini.

16. Grlite se

Stručnjaci su zaključili da je 12 zagrljaja dnevno potrebno za sreću. Iako zvuči čudno, to ima smisla ako je poznato da grljenje snižava krvni pritisak, kao i nivo hormona stresa kortizola, dok podstiče lučenje oksitocina – hormona sreće.

17. Usvojite životinju

Kućni ljubimac je velika odgovornost, ali ogromna nagrada. Provođenje vremena sa psom, mačkom, pticom ili nekom drugom sličnom životinjom dokazano smanjuje stres i čini nas srećnijim i zadovoljnijim.

18. Otputujte negdje

Bez obzira da li planirate jednodnevni izlet ili višednevno putovanje u stranu zemlju, ono će obogatiti vaš život. Putovanja nas izlažu novim informacijama, ljudima, kulturama i običajima, i život čine uzbudljivim.

19. Vizualizirajte

Ako želite da budete srećni, vizualizirajte srećne scenarije. Stavite nedjeljni podsjetnik u kalendar ako se inače ne biste sjetili. Uzmite par minuta za sebe u danu za ovu zabavnu aktivnost. Sklopite oči, duboko udahnite i vizualizirajte sebe kao osobu koja želite da postane– neko ko je srećan, zdrav i zadovoljan svojim životom.