POSLUŠAJTE ILIĆEVU PJESMU KOJU JE POSVETIO VESNI VULOVIĆ, UPISANOJ U ŠEST SVJETSKIH ČUDA KOJA SU „PREVARILA SMRT“

Javnosti je malo poznato da je slavni Miroslav Ilić na početku karijere snimio sniglicu posvećenu Vesni stjuardesi, koja je 1972. godine preživjela pad JAT- ovog aviona sa visine od 10.000 metara

Danas su mediji objavili da je preminula Vesna Vulović, stjuardesa „JAT-ovog“ aviona, koji se srušio 26. januara 1972. godine iznad grada Srpska Kamenica (tadašnja Čehoslovačka). U avionu koji je letio na liniji Kopenhagen – Zagreb podmetnuta je bomba. Niko od 29 putnika nije preživio, osim tada 22 – godišnje Vesne Stjuardese. Ušla je u Ginisove rekorde u rubrici „kako preživjeti nemoguće“ kao osoba koja je preživjela pad sa te visine bez padobrana.vesnavesna

Od posljedica pada imala je frakturu lobanje, obje slomljene noge, tri slomljena pršljena i kao posljedicu privremenu paralizu od struka nadole. Prohodala je poslije nekoliko uzastopnih operacija, za nekoliko mjeseci.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bila je najveća heroina tih vremena, naiionalni heroj koji je „prevario smrt“.  Godine 1991. je penzionisana i od tada je živjela sama u stanu. Imala je nekoliko mačaka. Teško je živjela. Njenu smrt prijavile su komšije. Vjeruje se da je umrla prije nekoliko dana, ali je uzrok smrti nepoznat.

O Vesni se zadnjih decenija, nakon raspada Jugoslavije, rijetko pričalo. Malo se i zna da je zahvaljujući njoj  i njenoj nesreći svoju karijeru započeo i Miroslav Ilić. O je prije toga snimio dvije singlice koje su prošle nezapaženo i razmišljao je da napusti pjevanje.

Onda se desila Vesnina nesreća i pobjeda smrti. On je to pretočio u pjesmu, snimio na singl ploču i ušao tadašnjim „Jugovićima“ od Triglava do Đevđelije u srce.Pjesmu je komponovao Obrad Jovovićve singlice. Na B strani je snimio takođe Jovovićevu kompoziciju „Devojka iz grada“.

Poslušajte pjesmu „Vesna Stjuardesa“ koju je Ilić snimio 1972. godine.