Poslušajte 15 mudrih životnih savjeta od šesdesetgodišnjaka

Nedavno je  sprovedeno istraživanje među ljudima starijim od 60 godina na temu: „Kakav biste vi savjet dali savremenim mladim ljudima?“ Čini se uobičajeno jednostavno pitanje, ali neki odgovori bili su prilično neočekivani.

Predlažemo vam da pročitate ove savjete koje su naveli gotovo svi učesnici ankete. Jer je bolje znati i djelovati sada, a ne, kasnije, zažaliti.

1. Vi možete proživjeti dug, ili kratak život – niko to ne zna. Kako god bude – potrebno je o svom zdravlju brinuti u mladosti.

2. Prijatelj je onaj koji će vam priteći u pomoć, čak, i ako ga pozovete u dva sata poslije ponoći. Ostali su samo poznanici.

3. Nećete primjetiti kako vaša deca odrastu. Zato provodite sa njima što više vremena.

4. Najvažnijia osoba u vašem životu je – osoba koja je pristala da deli život sa vama. Posmatrajte to, baš na ovaj način.

5. Niko još nije umro sa žaljenjem da je malo radio u svom životu. Budite vrijedni, ali ne stavljajte posao iznad porodice, prijatelja, i na kraju krajeva, samog sebe!

6. Ako ste umorni od života, jednostavno stanite i razmislite o sadašnjem trenutku, pokušajte da uživate u onome što je lijepo, i zaista, važno za vas. Duboko udahnite, opustite se. I shvatite da je sve relativno.

7. Imamo samo jedan život. Nemojte se probuditi jednog dana sa saznanjem da vam je već 60, i niste ostvarili ono o čemu ste sanjali cijelog života.

8. Vjerovatno ovo i nije baš neki dubokoumni savjet, kao drugi, ali ipak: perite zube redovno, vodite o njima računa, jer zubni problemi su grozni.

9. Ne slijedite sve savjete kao biblijske zapovijesti. Možete potražiti savjet od nekog koga cijenite, zatim izvagati, još jednom, svoju situaciju, i donijeti SOPSTVENU odluku.

10. Stvari – to su samo stvari. Ne držite se za materijalne objekte, držite se za vrijeme i događaje.

11. Povrede, koje ste zadobili danas, govoriće o vama i u starosti.. Čak, i ako mislite da ste ih u potpunosti izliječili. VJERUJTE!

12. Cijenite svaki trenutak i svaki detalj.

U mladosti se uvek želi sve odjednom, i sve odmah. Ali, zašto ne probati cijeniti sitnice. Nismo vječni, i najveće zadovoljstvo, koje možemo priuštiti – to je uživati u svakom trenutku. Umjesto kuckanja poruka, javite se na telefon i popričajte. Obiđite majku, onako, bez ikakvog razloga. Upijajte svaki tren.

13. Plaćajte sve svoje račune i klonite se dugova.

14. Ljubomora uništava odnose. Imajte povjerenja u svoju drugu polovinu. Ako ne vjerujete njoj, u koga ćete drugog imate povjerenja?

15. Ako imate neostvareni san, vi svejedno morate barem pokušati da se približite ka njegovom ostvarenju. Jer, sa godinama on će se činiti još neostvarljivijim.

(uspesnazena.com)