Posljednji preživjeli: Upoznajte neuništivo stvorenje koje će nas sve nadživjeti

Naučnici vjeruju da će ovo sićušno stvorenje biti zadnji preživjeli organizam na Zemlji i da je sposobno preživjeti sve katastrofe uključujući i udar asteroida

Tardigrad je poznat i kao vodeni medvjed, iako nema apsolutno nikakve veze sa medvjedima. Ovo mikroskopski malo, svega 1,5 milimetara, je plutajuće stvorenje koje se može naći bilo gdje na svijetu – od Himalaja do mora pa sve do Ekvadora.

2007. godine, tardigradi su bili izloženi najekstremnijim uslovima – vakuum prostoru u nižoj orbiti i vratili su se živi na Zemlju. Upravo zbog svoje “neuništive” prirode, naučnici vjeruju da će tardigradi nadživjeti ljude i biti živi još najmanje 10 biliona godina ili do smrti Sunca.

– Imaju velike šanse da prežive sve velike astrofizičke katastrofe koje mogu zadesiti Zemlju uključujući udare asteroida, supernove i nalete gama zraka. Između ostalog, tardigradi mogu izdržati i vrelinu i do 150 stepeni, hladnoću do -270 stepeni, radijaciju preko 1000 puta veću od one koja bi ubila čovjeka, decenije bez hrane, ekstremni pritisak dna okeana i pritisak vakuuma svemira. U takvim uslovima ljudi ne bi imali nikakve šanse – kažu istraživači sa Harvarda.

(news.sky.com/aura.ba)