Poslije ovih savjeta počećete da vježbate koliko sutra: JUTARNJE VJEŽBE POMAŽU BOLJOJ KONCENTRACIJI, ČUVAJU ZDRAVLJE!

Znamo da je teško odvojiti vrijeme za jutarnje vježbe, pogotovo kada imamo vrlo zauzet i popunjen dnevni raspored. Međutim, bez obzira na to u koje vrijeme se budite, lagane vježbe su pravi način da započnete dan. Vježbanje ujutru prije obaveza koje vas očekuju, još jedan je način da smanjite razloge zbog kojih ne stižete na treninge.

Zašto treba vježbati ujutro?
Ukoliko se odlučite na vježbanje pre odlaska na posao, fakultet ili prije nekih drugih obaveza, neće vam se dešavati da zbog sastanka ili umora na kraju dana odložite trening za sutra. Vježbanje djeluje na sve nivoe naše ličnosti, tako da, pored toga što će nas razbuditi, fokusiraće nam misli i popraviti naše raspoloženje.
Vježbanjem se luči neurotransmiter, beta endorfin koji nam popravlja raspoloženje i čini da se osjećamo poletno i sretno. Dan započet vježbom stvara nam preduslove za veće poslovne uspjehe. Studije su pokazale da fizičko vježbanje značajno povećava mentalnu oštrinu koja traje od 4 do 10 sati nakon treninga.

Želite izgubiti kilograme?
Jutarnji tretning pokreće metabolizam na isti način kao i doručak. Učinak vježbanja traje najmanje četiri sata nakon završenog termina vježbanja, što povećava ukupnu potrošnju kalorija tokom dana. Takođe, jutarnje vježbanje reguliše apetit tokom dana. Ne samo da ćete jesti manje, već ćete birati i zdravije obroke.
Osim toga, ako želite celulit svesti na najmanju moguću mjeru, potrebno je odabrati vježbe koje će vam poboljšati cirkulaciju u organizmu, ubrzati metabolizam i sagorijevanje suvišnih masnoća. Jutarnja aktivnost koja će vam pomoći u rješavanju celulita je hodanje ili plivanje, a čučnjevi su jednako efikasni u borbi protiv celulita na nogama.

Vježbe za bolji san
Ako jutarnje vježbanje postavite kao prioritet, neće vam biti teško da ustanete 30-60 minuta ranije zato što redovno vježbanje poboljšava kvalitet sna, što će rezultirati potrebom da manje spavate nego obično. Ako vam se ustajanje 30-60 minuta ranije čini previše zahtjevnim, onda možete početi da se budite 10-20 minuta ranije i postepeno pomjerate vrijeme buđenja.

Zdravije srce
Ako vježbate svakog jutra otprilike u isto vrijeme, naročito ako se budite u isto vrijeme, regulisaćete rad vašeg endokrinog sistema i srčani ritam. Vaše tijelo uči da vi radite nešto svakoga dana u isto vrijeme i ono počinje da se priprema za buđenje i vježbanje nekoliko sati prije nego što otvorite oči.
Prednost toga leži u tome što vaše tijelo nije zbunjeno mijenjanjem vremena ustajanja, što buđenje čini manje bolnim. Hormoni pripremaju vaše tijelo za vježbanje regulisanjem krvnog pritiska, srčanog ritma i dotogka krvi u mišiće. Vježbe povećavaju količinu kiseonika u plućima, poboljšavaju koncentraciju i efikasnost u radu.

Vježbe koje će razbuditi vaš dan
Jutarnje vježbe moraju da budu umjerene, a prema savjetima stručnjaka, pogrešno je ujutru trčati, jer našem srcu i krvnim sudovima treba najmanje 3 sata nakon buđenja da postignu pun kapacitet, pa nije dobro preopteretiti srce većim naporima u to vrijeme, piše ženskimagazin.

ČUČANJ
Zauzmite položaj čučnja sa stopalima u širini kukova i uvučenim stomakom. Ruke su opružene pored tijela. Uz izdisaj ispravljajte se u stojeći položaj podižući ruke iznad glave. Obrnutim pokretima uz udisaj vratite se u početni položaj. Ovom vježbom jačaju se noge, oblikuje zadnjica, jača donji dio leđa, ruke i ramena. Vodite računa da su leđa prava, a stomak i karlica u istoj ravni. Uradite 10 do 12 čučnjeva u tri serije.

IZDRŽAJ NA LAKTOVIMA
Lezite na stomak, pa se podignite oslanjajući se na podlaktice i prste stopala. Laktovi bi trebalo da su tačno postavljeni ispod ramena, a podlaktice paralelne i udaljene jedna od druge u širini ramena, dok su noge sastavljene. Zategnite mišiće stomaka i sedalnog dijela da biste što bolje stabilizovali tijelo. Vrat i kičma moraju da budu u istoj ravni. Disanje bi trebalo da bude ujednačeno. Ostanite u ovom položaju 30 sekundi, napravite pauzu od 10 sekundi, pa uradite još dva izdržaja. Ova vježba aktivira sve velike mišićne grupe.

SPAJANJE LOPATICA
U položaju polučučnja sa uvučenim stomakom, ravnim leđima i stopalima u širini kukova, stavite šipku (može da posluži i ona iz ormara na koju se kače ofingeri) za vrat. Uz udisaj podižite šipku iznad glave ispravljajući laktove, a uz izdisaj spuštajte šipku iza glave, spajajući lopatice. Ova vježba jača gornji dio leđa. Uradite 10 do 12 ponavljanja u tri serije.

BOKOVI
Lezite na leđa sa rukama iza glave, a noge savijte u koljenima. Uz izdisaj podižite se na gore i rotirajte gornji dio tijela u stranu, usmjeravajući lakat ka suprotnom koljenu. Vratite se u početni polažaj udišući. Ponovo se podižite usmjeravajući drugi lakat ka suprotnom koljenu. Ova vježba oblikuje bočne trbušne mišiće i jača mišiće donjeg dijela leđa. Ponovite 12 do 15 podizanja u tri serije.

JAKA LEĐA
Lezite na stomak. Noge i ruke su ispružene, dlanovi su okrenuti nadole, a noge oslonite samo na prste. Uz izdisaj podižite gornji dio tijela i noge, a istovremeno ruke savijajte u laktovima do ugla od devedeset stepeni i stežite mišiće zadnjice. Udišući vratite tijelo u početni položaj. Ova vježba jača donji dio leđa, zadnjicu i zadnje mišiće butina. Uradite 10 do 12 podizanja u tri serije.