Poslije 19 sati ovo nipošto ne jedite

Stručnjaci kažu da ne treba jesti poslije 19 sati i objašnjavaju zašto kasna večera može biti opasna po zdravlje. Ukoliko se ipak odlučite da jedete nakon 19 sati, onda izbjegavajte slijedeće namirnice.

Pržena hrana

Masna, teška hrana je, očito, krcata kalorijama i masnoćama, ali i teško se vari, zbog čega se ujutro možete osjećati umorno i tromo, odnosno nenaspavano. Ako ste gladni, umjesto kalorične, masne hrane izaberite manji sendvič od beskvasnog hljeba sa puretinom.

Crveno meso

Kao i masna hrana, i crveno meso se teško vari zbog čega bi vam mogao biti problem zaspati. Crveno meso je najgori izbor hrane poslije 19 sati, ali i velika porcija piletine imat će isti loš učinak, prenosi lepotaizdravlje.rs. Ne morate u potpunosti izbjegavati bjelančevine, samo pazite da jedete krto meso u malim količinama, poput purećih prsa ili šoljice jogurta.

Začinjena hrana

Uživanje u ljutoj i začinjenoj hrani iza 19 sati može vas koštati dobrog sna. Osim toga, (pre)začinjena hrana uzrokuje nadutost i probavne smetnje, naročito ako pola sata nakon konzumiranja takve hrane legnete u krevet.

Tijesto

Svi oblici tijesta su puni ugljenih hidrata i njih bi trebalo konzumirati samo ako ćemo nakon toga imati fizičku aktivnost.

Šećer i kofein

Šećer i kofein mogu uzrokovati nemiran san. Npr. čokolada sadrži i jedno i drugo i ona nas ne čini sitijima, pa ako žudite za čokoladom, ne mora značiti da ste gladni, nego da jednostavno imate potrebu za slatkišima. Bolji izbor bit će topli čaj ili čaša čokoladnog mlijeka sa niskim procentom masnoće.