Posjetite ova prelijepa mjesta dok možete jer će uskoro zauvijek nestati!

Spomenike koje su ljudi izgradili u svoju slavu i postavili ih da im se divimo u velikim svjetskim metropolama možete vidjeti kad god želite, bilo da do tamo idete vozom, autima ili avionom, ali ove spomenike koje je priroda izgradila u svoju slavu nećete imati prilike još dugo da posjetite!

1. Veliki koralni greben u Australiji

Najveći koralni greben na svijetu koji se prostire na više od 300 hiljada kilometara u sljedećih 100 godina mogao bi da nestane potpuno! Razlog za to skriva se u porastu temperature u okeanima, ali i u opštoj zagađenosti vazduha.
2. Venecija, Italija

Grad gondola, kanala i ljepota raznih vrsta, polako ali sigurno tone. Vjeruje se kako će prelijepa Venecija na kraju ovog vijeka biti samo uspomena. Ipak, postoji mala nada da će rastuća naučna i tehnološka otkrića uspjeti da spase prelijepi grad.

3. Mrtvo more, Jordan

U posljednjih 40 godina visina vode se u slanom jezeru smanjila za trećinu, a zbog isušivanja Mrtvo more moglo bi u potpunosti nestati.
4. Nacionalni park Glacier, Montana (SAD)

Nekada dom za više od 150 glečera, a sada ih je ostalo manje od 25. Vjeruje se kako će zbog stalnog zagrijavanja njihov broj za petnaestak godina biti nula.

5. Maldivi

Ovo prelijepo ostrvo u Indijskom okeanu koji nosi titulu najniže države svijeta, zbog porasta nivoa mora malo po malo nestaje u okeanu. Vlasti Maldiva kupuju dalje zemlju jer se vjeruje da u narednih 100 godina od Maldiva neće ostati ništa.
6. Sejšeli

Arhipelag koji uključuje 115 ostrva i malih ostrva u Indijskom okeanu čeka ista sudbina kao Maldive. Zbog erozije pijeska i uništavanja bogate podvodne flore Sejšeli će kroz 50 do 100 godina u potpunosti biti potopljeni.

7. Alpi

Jedno od najboljih mjesta za skijanje na svijetu takođe je u opasnosti od nestajanja. Godišnje se topi 3% glečera zbog čega se ugrožava dalje uživanje u zimskim radostima na ovom prostoru.

8. Glečer Athabasca, Kanada

Najposjećeniji glečer u Sjevernoj Americi otopio se oko kilometar i po u posljednjih 125 godina. Stručnjaci upozoravaju da se taj proces još više ubrzao, pa da se sada topi od dva do tri metra godišnje, zbog čega bi u skorijoj budućnosti mogao potpuno da nestane.