Posao uništava vitak struk?

Antropologinja Elizabeth Cashdan otkrila je da je na svijetu sve manje žena koje se mogu podičiti zamamnom figurom pješčanog sata, a uzrok tome je, kaže, stres na radnom mjestu.

Figura pješčanog sata, koju su proslavile holivudske dive poput Marilyn Monroe i Sophie Loren, izumire među modernim ženama zbog poslovnih karijera.

Žene koje rade imaju manje šanse da se pohvale zaobljenim bokovima, uskim strukom te oblom stražnjicom zbog stresa uzrokovanog poslom.

Umjesto toga ženama s uspješnom karijerom i na visokom položaju vjerojatnije će se višak masnoće nakupljati oko struka, a ne bokova, tvrdi antropologinja Elizabeth Cashdan.

Žene danas češće imaju tzv. kvadratnu figuru, a ne zaobljenu, kojom su se hvalile ljepotice 50-ih godina.

Profesorica Cashdan ove promjene u građi žena pripisuje androgenima, vrsti hormona koja uključuje testosteron.

Ovi hormoni pomažu ženama da postanu fizički jače i otpornije na stres, što je nužno za uspješnu karijeru.

Profesorica sa Sveučilišta u Utahu proučavala je 33 nezapadnjačka i četiri europska naroda. Uspoređivala je omjer između struka i bokova, koji se dobije kada se omjer struka podjeli s omjerom bokova.

Medicinske studije su već prije pokazale da je omjer struk-bokovi 0,7 – dakle kad širina struka čini 70 posto širine bokova – povezan s većom plodnosti kod žena i nižim rizikom od kroničnih bolesti.

No profesorica je otkrila da ovakav omjer rijetko imaju žene koje su pod pritiskom i moraju se same brinuti za svoju egzistenciju. Kod njih je uobičajen omjer 0,8.

(aura.ba)

Komentari

komentara

error: Content is protected !!