Pošalji SMS, osvoji paket meda: U pitanju su vrijedne nagrade bihaćkog pčelara Elvira Šehića

Porodica Elvira Šehića ima dugu tradiciju bavljenja pčelarstvom, ali i fitoterapijom, pa se u njegovoj kući pored uobičajenih pčelinjih proizvoda mogu naći i razni ljekoviti preparati napravljeni na bazi pčelinjih proizvoda i ljekobilja, po godinama starim i brižno u porodici čuvanim receptima…

Naučno je dokazano da je med najsavršeniji proizvod prirode, u njemu se nalaze gotovo svi sastojci koji grade ljudski organizam. Nevjerovatni biljni sastojci koji se nalaze u medu daju snažan podstrek imunom sistemu. Još ako se ovakav med kombinuje i sa biljem ili voćem i povrćem – eto idealne kombinacije za zdrav život.

Takvu jednu kombinaciju godinama na našim prostorima nudi Elvir Šehić iz Bihaća. Po uzoru na pčele, koje tajnu proizvodnje pravog prirodnog nose u svom tijelu i organima za varenje koji taj proizvod pretvaraju u lijek gotovo nezamjenjiv u ljudskoj ishrani, Elvir pravi medno biljne recepture koje bolesnima donose ozdravljenje, a zdrave održavaju u sjajnoj životnoj formi.

Dobar glas

Iz košnica, bašte i Šehićeve kućne radionice izlazi dvadesetak prirodnih preparata koji pomažu liječenje, liječe, krijepe ili olakšavaju tegobe. Napunilo se evo već dvije decenije kako je Elvir nastavio tamo gdje su stali njegovi preci, nastavivši porodičnu pčelarsku tradiciju.

Bilo je to 1997. godine, kada je od majčinog oca Derviša u amanet dobio 20 pčelinjih zajednica. Od tada je s velikom je radošću i entuzijazmom nastavio dugu porodičnu tradiciju pčelarenja.

Šehić je danas širom BiH, pa i Balkana, a naročito u Krajini izrastao u pčelara na dobrom glasu. Čuven je i cijenjen, prije svega, po biološkom načinu pčelarenja i ljekovitosti proizvoda.

– U moju košnicu ne ulazi ni jedno hemijsko zaštitno sredstvo.  – kategoričan je Šehić na početku razgovora.

Uz pčele, Elvir je naslijedio i znanje, kako od djeda, tako i od prethodnih pokoljenja porodice s majčine strane. Uz zujanje pčela je odrastao pa je u svijet pčelarstva zakoračio s mnogo samopouzdanja.

No, ne samo u svijet pčelarstva, već i u svijet fitoterapije. Njegova porodica s majčine strane ima dugu tradiciju bavljenja fitoterapijom. Objediniti apiterapiju i fitoterapiju – bilo je sasvim logičan korak.

– Pored uobičajenih proizvoda od pčela, livadskog, lipovog, bagremovog i kestenovog meda, polenovog praha, propolis kapi, matične mliječi, kod nas su se oduvijek mogli naći i neki ljekoviti preparati napravljeni na bazi pčelinjih proizvoda i ljekobilja, po godinama starim i brižno u porodici čuvanim receptima – kazuje Elvir.

Prirodna viagra

Dodaje kako je naročito ponosan na preparat za liječenje prostate. Pčelinji proizvodi u pravom omjeru ukombinovani sa bundevom, prijeki lijek su za natečenu prostatu, učestala mokrenja, noćna mokrenja, i mnoge slične boljke.

– Ovaj preparat je dobar i za reduciranje bolova u prostati, poboljšanje proizvodnje spermija, itd. Kombinacija meda, polenovog praha, propolisa, košpica i mesa bundeve, dobra je i za probleme sa potencijom, pa je mnogi zato često kupuju i koriste i kao prirodnu viagru – objašnjava Šehić.

“Med od cvekle” još je jedan prirodni proizvod kojim se Šehić diči. Veli da je ovaj med neobičnog imena namijenjen prvenstveno za liječenje anemije, no povoljno djeluje i na krvni pritisak, te snižava temperaturu, pomaže kod oboljenja jetre, pluća, itd.

– Med od cvekle nastaje tako što se pčele prihranjuju mješavinom meda i čistog prirodnog soka od cvekle. Pčele prerade mješavinu meda i soka, obogate je enzimima i fermentima i reduciraju količinu vlage.

– Mnogi inače ne vole okus cvekle no, pčele cveklinom soku potpuno promijene okus, iz neprijatnog u prijatan. Tako da je ovaj preparat ne samo ljekovit, već i ukusan!

– Imao sam dosta kupaca koji su se liječili od vrlo teških bolesti, a zahvaljujući ovom medu su danas živi i zdravi – ponosan je Elvir.

U gajenju “krilatih apotekara” on se pridržava zlatnih pravila koje preporučuju i kolegama i početnicima. Ta pravila i iskustva nesebično dijeli sa pčelarima, posebno članovima bihaćkog Udruženja pčelara, na čijem je čelu godinama.

U Šehićevom pčelinjaku ima oko 300 društava. Te košnice se u vrijeme paše sele sa u prirodne oaze od Bihaća do Vlašića i Grmeča. Na ovim lokacijama, tvrdi on, ne koriste se pesticidi niti se gaje genetski modifikovane biljke tako da pčele “pasu” na 100 % prirodnim livadama i šumama. Šehićev kontakt telefon je 061 790 039

Energetska bomba

Spektar oboljenja kod kojih cveklin med ima uspjeha je raznolik. Osobe koje su koristile med od cvekle kažu da jača tijelo i um. Mnogi osjete poboljšanje kod probave, nesanice i stresa. Konzumiranje meda od cvekle se može koristiti kao terapija liječenja ili dopunska metoda uz ostale ljekarske terapije ili preventivno.

Njegova osnovna primjena je u suzbijanju pojave tumora i liječenju leukemije. Pomaže u regulisanju krvnog pritiska, a povoljno utječe na nerve i rad mozga, pospješuje rad želuca, crijeva i žuči. Zbog celuloze i pektina koje sadrži u izobilju, pozitivno djeluje na rad crijeva i njihovu peristaltiku.

Često se cvekla preporučuje anemičnima. Razlog je visok sadržaj antocijanina koji joj daje crvenu boju, a on štiti eritrocite i čini krvne sudove elastičnijim.

Dosadašnja istraživanja pokazala su da nitrati u cvekli znatno snižavaju krvni pritisak, i tako smanjuju rizik od razvoja srčanih bolesti, infarkta, moždanog udara i bolesti bubrega.

KAKO OSVOJITI PAKET

Pčelar Elvir Šehić će darovati tri naša čitatelja medno – biljnim preparatima iz njegove radionice. Poklon paketi će stići na kućnu adresu nagrađenih čitatelja. Kako do Šehićevih poklona?

Pošaljite SMS poruku na broj 091 510 101. Upišite PRESS, napravite razmak i upišite MED. Nakon toga svoje podatke. Broj poruka je neograničen. Cijena poruke je 0,80 KM plus PDV. Imena sretnih dobitnika objavit ćemo u našem slijedećem izdanju koje stiže na kioske 9. oktobra ove godine i istog dana na portalu, u istom ovom tekstu. Sretno svima.

Medne pakete, dar bihaćkog pčelara Elvira Šehića, osvojili su: Azra Silajdžić, Nurije Pozderca 8/ 6, 71 000 Sarajevo, Mustafa Salihić, Gradska 115, Gornji Vakuf, Uskoplje i Samira Velić, Gazi Mehmed-paše Fidahića 36, Sarajevo.

error: Content is protected !!