Poruke i 20 zlata vrijednih savjeta za sva vremena: Ne govorite loše o drugima, vratiće vam se po zlu višestruko!

Negativna energija koju šaljete, a još u njoj i uživate, vratiće vam se višestruko

Etički kodeks sjevernoameričkih Indijanaca može sve nas inspirisati na važnu promjenu u razmišljanju i životu. Njihove poruke su univerzalna pravila za sve vjere, nacije i ljude. Pročitajte ih i uvjerit će se da ovakve savjete dijele Biblija, Kuran, Bonton…

1. Ustanite sa suncem i pomolite se. Molite sami. Molite često. Jednom će Veliki Duh poslušati vaše molitve.

2. Budite tolerantni prema onima koji su skrenuli s puta. Neznanje, ljutnja i ljubomora dolaze od izgubljenih duša. Molite da se vrate na ispravan put.

3. Pronađite sebe. Ne dopustite da drugi upravljaju vašim putem. To je samo vaš put! Ostali mogu ići s vama, ali niko ne može naprijed umjesto vas.

4. Budite obzirni prema gostima u svojoj kući. Poslužite im najbolju hranu, ponudite im najbolji krevet, prema njima budite pošteni i pravedni.

5. Ne uzimajte što nije vaše, bilo od ljudske zajednice, prirode ili nečije kulture. Niste zaslužili ni dobili. Nije vaše.

6. Poštujte sve na Zemlji, kako ljude tako i biljke.

7. Poštujte mišljenja drugih, njihove želje i riječi. Nikad ne prekidajte druge dok govore, ne zamjerajte, ne rugajte im se. Svakoj osobi dopustite pravo na lično mišljenje.

8. Nikada ne govorite loše o drugima. Negativna energija koju šaljete a još u njoj i uživate vratiće vam se višestruko.

9. Svi ljudi griješe. Svaka greška se može oprostiti.

10. Negativne misli stvaraju bolest uma, tijela i duha. Vježbajte optimizam.

11. Priroda nije naša, ona je dio nas. Priroda je dio naše globalne porodice.

12. Djeca su budućnost. Usadite im u srca ljubav, vodite ih s mudrošću i učite o svim životima. Kada rastu, dajte im prostora da rastu.

13. Izbjegavajte da povrjeđujete srca drugih. Otrov tog bola vratiće se vama.

14. Uvijek budite iskreni.

15. Održavajte svoju ravnotežu: mentalno, duhovno, emocionalno i tjelesno “ja” moraju da budu jednako snažni, čisti i zdravi. Krijepite tijelo da bi se krijepio um. Rastite u duhovnosti kako biste iscijelili emocionalne rane.

16. Svjesno odlučite šta ćete biti i kakvi ćete biti, kako ćete djelovati i kako ćete stajati iza svojih postupaka. Budite odgovorni za svoje postupke.

17. Poštujte tuđu privatnost i lični prostor. Ne miješajte se u tuđe vlasništvo, pogotovo ne u sveto i duhovno. To je zabranjeno.

18. Budite sigurni u sebe. Ne možete biti brižni i pomagati drugima ako niste brižni prema sebi i ako prvo ne pomognete sebi.

19. Poštujte tuđa vjerska uvjerenja. Ne prisiljavajte druge da vjeruju u vaša.

20. Dijelite svoju sreću.