Porodične tragedije slavnih: Kad planete prizovu gubitak djeteta

Silvester Stallone je izgubio sina i kćerku, Mišo Kovač nikada nije prežalio svog sina Edija, tuzlanski sevdalija Muhamed Mujkanović umro je od tuge za svojim sinovima, Eva Ras se nikada nije opravila nakon smrti njene kćerke, komičar Bill Cosby je izgubio sina Ennisa

Porodične tragedije su jake i bolne za svakoga. Porodični gubici se ne mogu nikada nazvati malima. Odlazak voljenih uvijek boli, a najbolnija tragedija je gubitak potomaka. Mnoge slavne ličnosti su doživjeli gubitak djeteta. Astrologija podrobno proučava i objašnjava roditeljstvo, ukazuje na karakter i životni put djece. Peta astrološka kuća analogna je znaku lava, ona je pokazatelj roditeljstva, broja djece i njihovog uticaja na život roditelja.

Negativno aspektirana peta kuća ili prisustvo zloćudnih planeta u kući djece, znači nesretno roditeljstvo, loše odnose s djecom pa čak i njihov gubitak.

Slavni holivudski glumac Sylvester Stallone, poznat po ulogama Ramba i Rockyja, junaka akcijskih filmova doživio gubitak sina Sagea. Slavni glumac teško je podnio smrt odraslog djeteta, daleko od očiju javnosti se prepustio žalovanju. Ubrzo nakon prve tragedije, od posljedica bolesti umire Stalloneova sestra Toni-Ann Filiti.

Glumac poznat po savladavanju svih teškoća na filmu, stoički se suočavao sa nesrećama koje su se desile ove godine. U trenucima bola se obratio javnosti i rekao:

“Nema veće boli od one koju osjeća roditelj kada izgubi dijete!

Tvrdnja u koju vjeruju svi. Ljudi koji su doživjeli ovakav ili sličan gubitak, pa i oni koji posmatraju bol roditelja koji su izgubili svoju djecu.

Pjevač Mišo Kovač je imao manje snage pri suočavanju s gubitkom djeteta. Smrt i uspomene na mladog sina su promijenile život Miše Kovača. Gubitak djeteta donio je propast njegovog braka, dugotrajnu depresiju, čak i pokušaj samoubistva. Raspjevani Dalmatinac zanemario je uspješnu karijeru te se posvetio istraživanju okolnosti koje su dovele do sinovljeve smrti.

Edi Kovač je sa šesnaest godina postao jedan od najmlađih hrvatskih vojnika. U aprilu 1992. godine pronađen je mrtav, istraga je njegovu smrt označila kao samoubistvo, s čim se otac Edija Kovača već dvadeset godina ne slaže.

Muhamed Mujkanović

Jednaku tragediju, gubitak oba sina doživio je Tuzlak, popularni interpretator sevdalinki Muhamed Mujkanović. Damir Mujkanović umire u saobraćajnoj nesreći, a samo nekoliko mjeseci kasnije Igor, uspješan sportista u 24-oj godini umire nakon treninga. Muhamed je za života sa suprugom Biljanom, često pohodio tuzlansko groblje “Tušanj” gdje leže njegovi sinovi, ublažavajući bol koju mu je sudbina nanijela.

Sa smrću djeteta se suočio i Rade Aleksić, otac Srđana Aleksića humanog Trebinjca, koji je zaštitio svog sugrađanina Bošnjaka. Od zadobivenih povreda je podlegao 1993. godine. O njegovom herojskom činu govore dokumentarni i igrani filmovi, brojne nagrade i ulice diljem regije koje nose Srđanovo ime. Otac Rade Aleksić često objašnjava herojski čin svog sina, govoreći da je Srđan umro vršeći svoji ljudsku dužnost. Manje je poznato, da je Rade Aleksić nakon gubitka supruge sam podizao sinove Vuju i Srđana.

Neposredno prije rata, Rade Aleksić se suočava sa smrću sina Vuje koji je poginuo u udesu, u blizini Trebinja. Nesretnom ocu ostaje samo Srđanovo društvo, koje nije bilo trajno. U 26-oj godini ga napušta i Srđan. Njegova smrt je pogodila oca Radeta, ali mu je i utjeha. Rade Aleksić preko smrti drugog sina nalazi utjehu za gubitke koje mu je sudbina nanijela. Često voli reći da je njegov sin živ, da je oživio te da se o njemu sada mnogo zna. Morbidno ali istinito, Rade Aleksić preko smrti drugog sina i njegovog herojskog čina nalazi utjehu i snagu zbog gubitka supruge i voljenih sinova.

Travolta htio da napusti glumu zbog smrti sina

Holivudski glumac John Travolta je rekao kako je bio blizu odluke da prestane da snima filmove nakon smrti sina Jetta. Njegov sin je preminuo prije četiri godine, tokom odmora na Bahamima.

“Izgubio sam sina prije nekoliko godina i trebalo je vrijeme da se koliko-toliko pomirim sa tim. Nakon tri godine pune podrške moje crkve, fanova, prijatelja i porodice, odlučio sam da je uredu da se vratim na posao”, rekao je Travolta u razgovoru za BBC.

Travoltin sin stradao je od bolesti srca. Džet je u dobi od 16 godina preminuo dok je porodica bila na odmoru na Bahamima. Džet je doživio napad, a porodica ga je pronašla u kadi. On je bolovao od Kavasaki sindroma, rijetkog stanja koje može dovesti do oboljenja srca. Kavasaki bolest najčešće se javlja kod djece.

 

Nepoznat uzrok smrti kćerke Eve Ras

Eva Ras pretrpila je tragediju kada je njena kćerka Kruna preminula u Parizu u 24. godini.

“Moja kćerka Kruna umrla je u svojoj 24. godini u Parizu 1993. godine. Bila je tamo na studijama. Pričalo se svašta o uzrocima njene smrti, ali ništa nisam htjela da demantujem. Ono što niko ne može da porekne jeste da je Kruna Ras bila najmlađa srpska spisateljica koja je od sedme do dvanaeste godine objavila tri književna remek-dela – govorila je Eva o svojoj kćerki.

Kad komičaru zamre smijeh

Komičar Bill Cosby ili dr Hoxtable, je preko 50 godina u šoubiznisu, i kuću punu nagrada. Komičar nije nikad prestao biti a njegova supruga Camille, s kojom je u sretnom braku već 49 godibna, bila je njegova navjernija publika. Godine 1997. bračni par zadesila je strašna tragedija. Poginuo im je 27-godišnji sin, Ennis, ubijen na kalifornijskom autoputu dok je mijenjao gumu i to kao nevina žrtva mafijaškog obračuna. Camille i Bill imaju još četvero djece.

Charlsa Bronsona, teškog momka, slomila smrt usvojenog sina

Charles Bronson, američki glumac, poznat po ulogama “teških momaka”, policijskih inspektora, revolveraša i osvetnika, u svojoj je karijeri ostvario preko 150 uloga u filmovima i televizijskim serijama.

Bolovao je od Alzheimerove bolest. Umro je u 81. godini od upale pluća. Nadživjela ga je treća supruga Kim Weeks, troje djece, dvoje posvojčadi i dvoje unučadi. Treći posinak Jason McCallum Bronson umro je 1989. od predoziranja drogom.

– To ga je dotuklo – ispričali su njegovi bližnji. Nakon te tragedije se prilično povukao u sebe, a onda ga je savladala Alzheimerova bolest. (aura.ba/A. D.)

Charls Bronson