Poremećaji protoka krvi: Geni i loše navike lede krv

Kombinacija većeg broja urođenih i spoljnih faktora rizika, najčešći su uzroci slabe cirkulacije. Ako se udruže tri faktora rizika, mogućnost da se oboli od arteroskleroze i poremeti cirkulacija, šest puta je veća nego u slučaju pacijenata koji tu kombinaciju izbjegnu…

U osnovi brojnih srčanih i moždanih oboljenja je loša cirkulacija i drugi poremećaji protoka krvi. To su i najčešći uzroci smrtnosti, kao i amputacije ekstremiteta. Glavni uzroci slabe cirkulacije su naslijeđe, nepravilna ishrana, gojaznost, loše navike kao što su pušenje, manjak fizičke aktivnosti i nepridržavanje savjeta tokom liječenja hroničnih bolesti, kao naprimjer dijabetesa.

Modra koža i grčevi

Bolesnici sa oslabljenom perifernom, odnosno cirkulacijom u nogama i rukama, gotovo u 90 % slučajeva imaju i slabu cirkulaciju u krvnim sudovima srca, vrata i glave. Lošu cirkulaciju u perifernim dijelovima tijela, kao što su stopala i šake, pacijent će da primijeti tako što osjeća da mu je hladno na ruke i noge. Osim toga, koža može da poprimi plavu, pa modru boju, ruke trnu i javljaju se grčevi pri hodanju.

Bolovi, nezavisno od toga da li su u natkoljenicama, potkoljenicama ili stopalima, mogu da uminu poslije odmora, ali se ponovo javljaju čim počne nova aktivnost. Oslabljena cirkulacija može da prouzrokuje i nesvjesticu, pospanost, slabost, zaboravnost, lošu koncentraciju, gubitak pažnje i “trnce” u rukama i nogama.

Kombinacija većeg broja urođenih i spoljnih faktora rizika, među kojima su pušenje, dijabetes, gojaznost, poremećaj metabolizma masti, povišen krvni pritisak, manjak fizičkih aktivnosti…, najčešći su uzroci slabe cirkulacije. Naprimjer, ako se udruže tri faktora rizika, mogućnost da se oboli od arteroskleroze i poremeti cirkulacija, šest puta je veća nego u slučaju pacijenata koji tu kombinaciju izbjegnu.

Osjećaj hladnoće – prvi simptom

Loša cirkulacija može da bude i popratni simptom nekih sistemskih bolesti kao što je Rejnoldsova, kardiovaskularnih oboljenja, zatim promrzlina izazvanih niskim temperaturama. Također, može se javiti i u slučaju da pacijent na poslu koristi vibrirajuću opremu (električna testera), upotrebljava lijekove koji sužavaju lumen krvnih sudova ili pak boluje od oboljenja koja prouzrokuju sporiju cirkulaciju krvi u sitnim krvnim sudovima kože (žene koje puše su sklone ovim oboljenjima). I stres je jedan od ozroka loše cirkulacije.

Poremećena cirkulacija se potvrđuje detaljnim ljekarskim pregledom ili radiološkom dijagnostikom (ultrazvuk, kolior dopler, magnetna rezonanca, angiografija). Inače, prvi simptomi loše periferne cirkulacije, i prije pojave grčeva u listovima, su osjećaj hladnoće, kao i promjena boje kože ruku i nogu.

Osjećaj hladnoće je posljedica skupljenih ili blago zakrčenih krvnih sudova, dok na hladnoći ruke i noge mijenjaju boje od ružičaste, preko purpurne, do plave, a mogu i da pobijele. U slučaju da se zagriju, boja se ponovo vraća, ali obrnutim redoslijedom, uz osjećaj peckanja.

 

SIMPTOMI

Na slabu cirkulaciju ukazuju slijedeći simptomi:

Hladna stopala ili šake.

Tup bol koji izaziva grč u listovima nogu poslije dužeg hodanja, a nestaje poslije odmora.

Trnci u stopalima i prstima.

Promjena boje kože (postaje blijeda, plavkasta ili ljubičasta).

Smanjena maljavost nogu.

Smanjeno znojenje stopala.

Češće ozljede kože, infekcije koje ne prolaze, rane koje ne zarastaju…

 ŠTA KONZUMIRATI?

Namirnice i začini

Neke namirnice i ljekovito bilje utječu na vitalnost krvnih sudova. Od namirnica i začina tu se ubrajaju:

bijeli luk (snižava nivo holesterola, rizik od arteroskleroze i reguliše krvni pritisak), X maslinovo ulje, crno vino, bobičasto i voće bogato vitaminom C (jača zidove krvnih sudova),

sjemenke tikve (obiluju vitaminom E),

paprika, kim, ružmarin, đumbir, cimet, koštunjavi plodovi (bogati niacinom i vitaminom B3).

Ljekovito bilje

Što se tiče ljekovitog bilja, vitamina i minerala, vitalnost krvnih sudova čuvaju:

kosterika,

ginkgo biloba,

ulje eukaliptusa,

divlji kesten,

bijeli glog.

Vitamini i minerali

vitamin B5 (niacin, najbolje u kombinaciji sa ostalima iz B kompleksa),

vitamin E,

kalcijum,

magnezijum,

kobalt… Navedeno ljekobilje treba konzumirati uz ljekarski nadzor.

 KAKO SPRIJEČITI I LIJEČITI?

Prestanite pušiti.

Redovno kontrolirajte krvni pritisak.

Ako bolujete od dijabetesa, pridržavajte se terapije.

Nivo holesterola i masnoća u krvi održavajte na normali.

Pravilno se hranite i koristite suplemente koji podstiču cirkulaciju.

Vježbajte najmanje pola sata dnevno.

Nosite odjeću i obuću koja omogućava normalnu cirkulaciju.

Održavajte toplotu nogu.

Radite hidromasažne vježbe.

Češće pijte tople napitke.

Izbjegavajte napitke sa kofeinom, jer skupljaju krvne sudove.