Popularni fizičar Michio Kaku: “Vanzemaljici? Trebali bismo bježati što dalje od njih!”

Poznati fizičar je u svom posljednjem obraćanju apelovao na čovječanstvo da se kloni vanzemaljaca, kao i da odustanemo od slanja poruka koje bi im stavile do znanja da ljudi postoje.

Brojni naučnici stalno gledaju u nebo kako bi negdje pronašli znakove koji će dokazati da život van zemlje postoji. Isto tako, optimisti su uvjereni da bi našli zajednički jezik sa njima i da bi nas mogli naučiti nečemu. Međutim, slavni fizičar Mičio Kaku savjetuje da bi trebali bježati što dalje od njih.

On je u svom novom videu uporedio potencijalni susret sa šetnjom kroz šumu i pitao pratioce da li tokom svoje šetnje razgovaraju sa vjevericama.

Čak i da to radimo, vjeverice nam ne mogu odgovoriti pa nam brzo dosade, jer se ne mogu poistovjetiti sa našim vrijednostima. Kaku dodaje da bi slična stvar mogla biti i sa vanzemaljcima koji nemaju razloga da budu zainteresovani za nas, jer im nemamo šta ponuditi.

Fizičar je pojasnio da su vanzemaljci vjerovatno hiljadama ili milionima godina napredniji od nas i da smo za njih samo obične vjeverice u šumi. Zbog toga ne bi trebali oglašavati svoju prisutnost u toj svemirskoj šumi, već bi se trebali čuvati vanzemaljaca.

Nema tu neke posebne zlobe, već se radi jednostavno o tome da im ne predstavljamo nešto značajno i vredno spomena pa nas mogu potpuno pregaziti za neke svoje potrebe.

Naravno, tu se javlja i suprotni argument. Možda su vanzemaljci, koji su dovoljno razvijeni da putuju svemirom, došli do stanja u kojem shvataju koliko je život rijedak u svemiru, pa ga pokušavaju čuvati pod svaku cijenu i ne uplitati se u naš prirodni razvoj.