Popularni dr. Mehmet Oz uvjeren da je dijeta “30 dana” ubjedljivo najbolja: Imaćete energije, bolje ćete spavati i duže živjeti!

Ukoliko ste spremni da 2021. godine krenete u avanturu zvanu dijeta, evo šta treba da znate

Gostujući na E! televiziji, poznati nutricionista, doktor Oz, komentarisao je prednosti i mane najpopularnijih dijeta u 2020. godini.

 

Dijeta “30 dana”

  • Riječ je od dijeti koja je veoma popularna među poznatim glumcima, pjevačima, zabavljačima. To je dijeta koja će vam pomoći da se osjećate bolje: imaćete energije, bolje ćete spavati, bolje živjeti… Riječ je o tome da cijelih 30 dana iz ishrane izbacite svu prerađenu hranu, alkohol, slatkiše i žitarice.
  • Znači jedete pravu hranu: jaja, morske plodove, ribu, sir, meso – sve ono što bi vaša majka odobrila. Moja kćerka je upravo završila sa tom dijetom i prednosti su: očistite tijelo od slatkiša i alkohola, a mane su joj što je prilično stroga i veoma je teško pridržavati se cijelih trideset dana ovih pravila ishrane. Ako jedan dan “zgriješite”, morate da počnete ponovo – priča doktor Oz.

 

 Šta mislite o Keto dijeti?

  • To je dobra dijeta ako koristite na kratke staze, ali ako je koristite duže može da utiče na pogoršanje zdravlja. Riječ je o takvoj dijeti, gdje jedete dosta proteina, dosta masti i onda sagorijevate kalorije. Prednosti su što jedete hranu koju volite i mršate, ali na duge staze počećete opet da se gojite. Ne bi bilo pametno držati se ove dijete na duži period – kaže dr. Oz.

 

Koju dijetu možemo da držimo “na duže staze”?

  • Dijeta koja podrazumijeva balansiranu ishranu, ali i vježbanje. Periodično gladovanje je nešto što koristi Hju Džekman i mislim da mu to savršeno odgovara.

 

  • Evo u čemu je fora: recimo da se pridržavate mediteranske ishrane i jedete sve što je zdravo, ali tu i tamo možete da popijete čašu vina. Veoma je bitno da ne doručkujete suviše rano, ali da i ne večerate suviše kasno. Doručkujte oko 10h, a večerajte oko 18h. To znači da ćete više od 12 sati da postite, tj. gladujete. Zbog toga ćete imati bolji i mirniji san, a telo će se očistiti – savjetuje dr. Oz.

  Zašto je mediteranska ishrana tako dobra?

  • Mediteranska ishrana je nešto što svi preporučuju i smatra se najzdravijom ishranom na svijetu. Možete na njoj biti cijeli život: jedete ribu, orahe, vino, maslinovo ulje, svu ukusnu hranu. Najbolje od svega je što možete da imate dan kada ćete varati, tj. taj dan pojedete ono što želite.

Carrot, Lettuse and spinach mix juice

  • Veoma je važno da period kada jedete bude kraći od perioda kada vaše tijelo gladuje. Na primjer: doručak oko 10 sati, a večera u 18h. Tada će vaše tijelo da dobije priliku da se oporavi od hrane –  tvrdi ovaj stručnjak.