Popularni beauty tretman: Rižinom vodom vratite sjaj i čvrstoću kosi

Gusta, sjajna i jaka – osobine su kojima gotovo sve žene teže kada je u pitanju kosa. Ali, znate li koja je tajna u pitanju kako biste imali upravo takvu kosu? Rižina voda.

Ispiranje kose rižinom vodom tradicionalni je tretman ljepote popularan u mnogim regijama u Aziji. Tačnije, mnoge dame širom Kine, Japana i jugoistočne Azije vijekovima koriste rižinu vodu za beauty tretman kose. Privukavši pažnju na društvenim mrežama, ovaj beauty trik za kosu sada je popularan u cijelom svijetu.

Nakon što se riža skuha ili odstoji u vodi kreira se skrobna voda za koju se smatra da kosu čini glatkom i sjajnom, kao i da pomaže njenom bržem rastu. Takođe, mnoge dame koje su isprobavale ovaj tretman kažu da neke od prednosti su i razmršavanje kose, što je čini glatkijom, povećava njen sjaj i čini kosu jačom. Jedna od prednosti ovog beauty tretmana je taj što ga je tako lako napraviti. Sve što vam treba su riža i voda.

Kako da sami  napravite rižinu vodu?

Postoji nekoliko načina za pripremu rižine vode, a neke pročitajte u nastavku.

* Namakanje –  Ovo je najbrži način za pripremu ovog beauty tretmana. Da biste koristili ovu metodu, uzmite pola šolje nekuvane riže, a potom je dobro isperite. Stavite rižu u posudu sa 2-3 šolje vode i ostaviti da se namače trideset minuta. Procijedite rižinu vodu u čistu posudu.

* Fermentisana rižina voda  – Neki ljubitelji ove metode njegovanja kose tvrde da fermentisana rižina voda ima više koristi od obične rižine vode. Tačnije, prema istraživanju fermentisane supstance imaju veću količinu antioksidansa. Antioksidansi se mogu boriti protiv oštećenja ćelija kose i kože, zbog čega su česti sastojci kozmetičkih proizvoda. Prije cijeđenja, ostavite vodu od riže da odstoji na sobnoj temperaturi do dva dana dopuštajući joj da fermentira, a prije upotrebe procijedite rižinu vodu u čistu posudu.

* Skuhana riža – Pokrijte pola šolje riže sa dvostruko više vode koja se obično koristi za kuvanje. Skuvajte rižu u kipućoj vodi, a prije upotrebe procijedite vodu u čistu posudu. Napunite malu posudu, poput bočice šampona veličine za putovanja ili male tegle i držite u frižideru do sedam dana.

Kako se koristi rižina voda?

Operite kosu šamponom i temeljno isperite vodom iz slavine. Zatim dodajte rižinu vodu i umasirajte je u kosu i vlasište. Ostavite da djeluje do 20 minuta i temeljno isperite kosu toplom vodom iz slavine.