Popodnevno drijemanje: Problemi sa snom mogu biti rani znaci jedne bolesti

Problemi sa snom i navika popodnevnog drijemanja mogu da budu rani znaci Alzheimerove bolesti, pokazalo je novo istraživanje sprovedeno na miševima i ljudima.

Noći bez sna i spavanje danju su teškoće sa kojima se susreću oboljeli od Alzheimera. Poremećen dnevni ritam često izaziva konfuziju i anksioznost kod ljudi.

Problemi sa snom tipični su i kod ljudi u starijem dobu. Nova studija je pokazala da se kod starijih osoba, koji ne pokazuju znake kognitivnog oštećenja, ali imaju problema sa snom, akumuliraju amiloidni proteini u mozgu.

Ispitanici koji su imali redovan san i nisu bili skloni dnevnom drijemanju, imali su manje amiloidnih proteina u mozgu, koji povećavanju vjerovatnoću za nastanak Alzheimerove bolesti.

Stručnjaci do sada ovu bolest najčešće otkrivaju na osnovu snimaka mozga. Ukoliko bi se ustanovili konkretni simptomi, koji dovode do nastanka Alzheimera, postojala bi velika mogućnost da se izbjegne demencija.

Ako do nastanka bolesti zaista dovode poremećaji u spavanju, pacijenti sa ovim problemom bili bi savjetovani kako da te svoje navike promijene prije nego što se bolest javi.

– Ne želim da plašim ljude time da će, ukoliko se često bude tokom noći, imati Alzheimerovu bolest – rekao je koautor studije, doktor neurolog Erik Musek sa Univerziteta Vašington.

Neke promjene kod sna su karakteristične kod starijih ljudi.

– Trebalo bi da uskladite san koliko god je to moguće. Uvijek govorim svojim pacijentima da ne koriste električne uređaje noću, da spavaju u mračnoj prostoriji i ne gledaju TV iz kreveta.

Budite aktivni ujutru. Izađite napolje na dnevno svjetlo. Imajte kvalitetan doručak, koji pomaže sinhronizaciju vašeg sata – dodaje Musek.