PONEKAD JE DOBRO SVAĐATI SE S PARTNEROM – EVO ZAŠTO!

Učestalo prepiranje s partnerom ne mora biti pokazatelj kako niste jedno za drugo, nego smjernica da biste trebali poraditi na međusobnoj komunikaciji. Prepiranje samo po sebi nije negativno jer vam omogućava da kažete šta mislite i osjećaji će vas voditi prema zajedničkom rješenju.


Donosimo vam tri pozitivne strane prepirke:

Riješit ćete problem
Najlakše je ignorisati problem i gurnuti ga pod tepih ali umjesto toga, pokušajte sjesti i riješiti ga! Nije potrebno prepirati se oko svake sitnice i neslaganja, ali o važnijim i većim problemima treba razgovarati i podijeliti s partnerom svoje viđenje situacije.
Iako se partneru katkad neće svidjeti ono što čuje, potrebno je da oboje dobijete priliku reći svoje mišljenje i ugao gledanja.

Naučit ćete nešto
Budete li slušali partnera za vrijeme prepiranja, umjesto da samo čekate svoj red da nešto kažete – možete naučiti mnogo stvari o svojoj vezi: šta partneru smeta, šta želi, a šta ne voli te koji su njegovi osjećaji.
Suzdržite li frustarciju i sarkazam uslijed prepirke, imat ćete priliku produbiti i ojačati svoju vezu te zajedničku lekciju iskoristiti za napredak.

Pronaći ćete kompromis
Uzrok svađe najčešće je neslaganje, a temelj dobre veze kompromis. Prema tome, svaka prepirka služi kao mogućnost da oba partnera jasno, glasno i pristojno kažu što im smeta i u čemu je problem pa aktivnim slušanjem dođu do zajedničkog kompromisa.
Dakle, potrudite se i dobro argumentirajte problem te pritom pokušajte donijeti racionalno rješenje i kompromis.

(aura.ba)