Pomozite mi, šta da radim: Ja bih da se udam, ali on neće da se ženi

Vahida Djedović

Ne postoje određene godine kada je muškarac spreman za brak. Pa i da postoje, svi smo različiti i svima ne paše ono što je uobičajeno. Međutim, kada muškarci pređu određenu dob, roditelji, rodbina i prijatelji, sve češće počinju da im postavljaju pitanja kao što su: imaš li djevojku; kada planiraš da se ženiš; ima li šta novoga kod tebe…? Ali i djevojke, koje su u vezi već duže vrijeme, žele znati da li je njihov dragi zainteresovan za brak.

Neki muškarci ne osjećaju da treba da se uklope u šablon, neki nisu emocionalno zreli, a neki su okorjele neženje i oni, ni pod koju cijenu, ne žele da se žene, čak i ako pored sebe imaju ženu koju vole.

Za razliku od muškaraca, većina žena, vaspitana na hollywoodskim filmovima, čezne za svojim princom iz bajke i u želji da žive sretno do kraja života, mašta o bijeloj vjenčanici i svadbi iz snova.

Kako znati sa kojim tipom muškarca ste u vezi?

„Sa svojim momkom sam u vezi više od godinu dana. Ja imam 30, a on je dvije godine stariji. Veza nam je prilično funkcionalna i ja bih rekla da se volimo. Međutim… Već tri puta je izbjegao upoznati se sa mojim roditeljima. Uvijek je imao dobre izgovore, pa sam mu oprostila. Ali, počinjem da sumnjam. Kada potenciram razgovor o nekoj našoj zajedničkoj budućnosti, odmah pređe na drugu temu, ali, učini to tako vješto da se dosjetim tek poslije. Skoro sam mu rekla kako bi bilo dobro da živimo zajedno, a on je odgovorio da ima vremena. Ni posvađati se ne mogu s njim. Kada sam ljuta, on stalno odmahuje rukom i kaže da sam opet ustala na lijevu nogu. Ne znam da li da još razgovaram i pregovaram ili su uzaludni svi moji pokušaji?“

Bez obzira na činjenicu sa kakvim muškarcem ste u vezi, jedno je sigurno. Obratite pažnju kako reaguje na svađe. Svaki odnos zahtijeva rad i održavanje, kao i razumijevanje da bi veza opstala. Međutim, i ako radite sve kako treba, svađe su neizbježne, a baš u ovakvim situacijama možete procijeniti da li mu je, uistinu, stalo do vas. Ako je nezainteresovan poslije svađe, ako je emocionalno nedostupan ili postane verbalno agresivan, ostavite lampicu upaljenu. Onu lampicu na kojoj piše OPREZ!

Ako ne želi da se upozna s vašim roditeljima, a budućnost mu je predaleka, ovakav muškarac sigurno nije spreman na brak. Ako govori u prvom licu jednine, umjesto u prvom množine, ako svoje oženjene prijatelje zove luzerima, ako misli da je brak glupost… takav muškarac definitivno nema namjeru da se ženi. Makar za jedno izvjesno vrijeme.

„Počeli smo živjeti zajedno, prije nekog vremena, a već se znamo 7 – 8 meseci. Mislila sam da će nam zajednički život biti idealan, ali često se svađamo. Dolazimo iz različitih kultura, ja sam imala brata i sestru, a on je jedinac i on ne može da razumije moju potrebu da se često viđam sa svojima. Nikako da poredamo neke važne stvari. Ja volim da trošim, ali sama i zarađujem, a on je štediša…“

U nekoj ozbiljnoj vezi dobro je razgovarati o svemu, pa tako i o zajedničkom životu. Otvoreni razgovori o tome šta oboje želite od zajedničkog života, može vam pomoći da se odlučite da li da nastavite takav život ili ne. Oboje ste odrasli u različitim porodicama i način na koji želite da komunicirate sa svojom porodicom je različit. Ovo može predstavljati problem za budući život, ako se na vrijeme ne riješi i ne razgovara o tome.

Također, pitanje novca stvara probleme mladim bračnim parovima, a koji o tome ranije nisu razgovarali. Najbolje bi bilo da napravite kompromis koji će se prilagoditi vašim potrošačkim željama, kako biste kasnije mogli ostvariti neke ciljeve kao što u kuća, auto, putovanja…

„Vrlo brzo i vješto me osvojio. Govorio mi je sve ono što mi, lude žene, volimo da čujemo. Govorio je kako je, od baš od toliko žena na svijetu, upoznao najbolju, najljepšu i sve u superlativu. A ja sam se topila. Svaki dan bi mi pisao koliko mu nedostajem, ako me samo ne vidi nekoliko sati, da je baš takvu čekao,  da sam njegova muza, da sam njegov vid, jer prije mene bio je slijep i da sam njegov epitaf. Mislim da bi svaka žena pala na dupe od ovolike ljubavi, ali… Već dvije godine smo zajedno, on je prešao trideset petu, a još nikad ni jednom jedinom riječju nije spomenuo budućnost. Kaže da je život trenutak i da treba da živimo u trenutku, a šta će se desiti neka se desi. On ne želi razmišljati o tome. Poljubi me i kaže da sam ja njegov trenutak i ušutka me poljupcima. Meni je trideset šest i želim da se udam, a on ne razgovara o budućnosti, jer, za njega, budućnost je neizvjesna. Moja prijateljica kaže da me je upoznao sa svojim roditeljima i da je to to, ali ja više nemam vremena da čekam.“

Teorije, koje kažu da su muškarci spremni za zajedniču budućnost onda kada vas upoznaju sa svojim roditeljima, mogu u današnje vrijeme pasti u vodu, jer danas se sve zna i nerijetko muškarci upoznaju svoje djevojke sa roditeljima, bez obzira da li misle na budućnost ili ne. Živimo savremeni život i to je normalno. Dakle, nemojte se upecati ako vas je upoznao sa svojim roditeljima. Otvoreni razgovor uvijek sve rješava. Najbolje je da ga jednostavno pitate šta misli o vašoj zajedničkoj budućnosti i braku? Otrgnite se od Hollywoodskog sranja, odbacite maštanja da će vas zaprositi klečeći na koljenima, sav u suzama. Preuzmite inicijativu i, ako baš želite da se udate, otvoreno ga pitajte da li namjerava da vas ženi.

Muškarci su spremni za brak onda kada njihov biološki sat radi na pravi način, a to je da više ne žele noćni život, da imaju stabilnu finansijku situaciju, odnosno da su egzistencijalno zbrinuti, ako se zanimaju za djecu i pokazuju želju da bi voljeli postati očevi, a često se počinju i  ponašati kao muževi i počinju da prave planove za budućnost.

Ipak, sve je relativno, kako bi rekao stari dobri Einstein, pa tako i sa muškarcima i njihovim bračnim namjerama. Svi smo različiti i svi imamo svoja htijenja.