Pomoćna terapija za ublažavanje tegoba kod upale moždanih opni: KOD MENINGITISA POMAŽU LAVANDA, LIPA I ŠIPAK

Zimski mjeseci idealni su za širenje enterovirusa, adenovirusa i herpesa, najčešćih izazivača meningitisa (upale moždanih opni) kod djece i odraslih. Meningitis se razvija naglo, a može biti virusni, koji ima blažu kliničku sliku i lakši je za liječenje, i bakterijski – koji je ozbiljniji i nosi veći rizik od komplikacija.

Od meningitisa najčešće obolijevaju bebe, mala djeca i osobe sa oslabljenim imunitetom. Da bi se izbjegle posljedice, važno je bolest prepoznati i liječiti na vrijeme, jer u suprotnom može doći do komplikacija poput gluhoće, glavobolja, epilepsije i drugih ozbiljnih posljedica

Kako se prenosi virus

Najčešći izazivači virusnog meningitisa jesu enterovirusi (koksaki i eho), virus zaušaka, malih boginja, ovčijih boginja i drugi. U slučaju virusnog meningitisa infekcija se prenosi preko zagađenih ruku i predmeta i putem zaražene vode, hrane i vazduha. Virusni meningitis nejčešći je kod male djece i uglavnom prolazi bez komplikacija, spontano, bez neke posebne terapije.

Antibiotici u slučaju virusnog meningitisa, kao ni u slučaju drugih virusnih infekcija, ne daju rezultate u liječenju. Bakterijski meningitis mnogo je ozbiljniji i spada u urgentno stanje, koje se mora liječiti antibioticima u bolničkom uslovima, a prenosi se direktnim kontaktom s oboljelom osobom, preko kapljica koje se izbacuju pri govoru, kihanju ili kašljanju.

Do direktnog inficiranja može doći preko zagađenih predmeta i ruku. Uzročnici bekterijskog inficiranja najčešće ulaze u čovjekov organizam preko sluzuokože nosa i grla, a uzročnici virusnog preko organa za varenje i organa za disanje.

Prepoznajte simptome

Bez obzira da je riječ o virusnom ili bakterijskom meningitisu, prvi simptomi javljaju se u vidu glavobolje, visoke temperature, povraćanja, bola u mišićima i ukočenosti vrata koja onemogućava doticanje grudne kosti brade. Budući da su ostale tegobe slične onima koje izazivaju teža prehlada ili gripa, lako ih je zamijeniti, međutim, ako su praćene dezorijentisanošću i nesvjesticom, neophodno je odmah potražiti ljekarsku pomoć, jer odlaganje liječenja može uzrokovati ozbiljne posljedice.

Kod djece simptomi meningitisa mogu da uključe i umor, razdražljivost, loš apetit, groznicu. Najopasniji rezultat meningokokne bakterije jeste sepsa ili infekcija krvi, jer može imati fatalan ishod

 Prevencija

Kao i u slučaju većine virusnih oboljenja, higijena je najbolji saveznik u prevenciji bolesti. Zato, perite djeci ruke redovno i temeljno tokom dana, i naučite ih da obavezno stavljaju ruku na usta kada kašlju ili kišu. Kad odlazite na gradske bazene, epidemiolozi savjetuju da se prvo istuširate, a zatim prođete kroz dezinfekcijsku barijeru, dok fiziološke potrebe djeca treba da obavljaju isključivo u toaletima, nikako u bazenima. Virus meningitisa može se onesposobiti čišćenjem zaražanih površina, najprije blagim deterdžentima i vodom, a zatim prmjenom razbaženih dezinfekcionih sredstava koje sadrže hlor.

Također se preporučuje i često provjetravanje prostorija, a osobe koje boluju od ove bolesti treba da se izoluju i liječe. Virusni meningitis najčešće dobijaju osobe sa oslabljenim imunitetom, te je u cilju prevencije potrebno poraditi na jačanju odbrambenih sredstava organizma. Zdrava ishrana jedan je od načina da ojačate imunitet, zato unosite namirnice bogate flavonoidima, taninima i vitaminima (bijeli luk, mrkva, brokula, borovnica, kupine, ribizle).

Obavezno koristite i namirnice i biljke koje imaju antivirusno dejstvo, poput crnog luka, matičnjaka, aloe, kleke, žalfije i sladića, koji se od davnina primjenjuju u tradicionalnoj medicini protiv infekcija, a u odlične imunostimulanse spadaju i ehinacea, kurkuma, đumbir, pčelinji proizvod, divlji origano…

NAJEFIKASNIJE BILJNE MJEŠAVINE

 Čajna mješavina

Pomiješati po 20 g cvjetova i listova majčine dušice, stabljike bijele gorčice, cvjetova hajdučke trave, listova matičnjaka i listova i cvjetova vrijeska. Biljke dobro usitniti i pomiješati. Četiri kašike mješavine preliti litrom ključale vode i ostaviti poklopljeno da se ohladi.

Nakon toga procijediti i piti po pola decilitra čaja na svakih pola sata. Čaj možete zasladiti medom i dodati mu malo soka od limuna. Na isti način može se pripremiti i čaj od sljedeće mješavine: 40 g listova muške bokvice, 30 g stabljike timijana, 20 g listova peršuna, 20 g stabljike valerijane i 10 g stabljike kilavice.

 Čaj od zohve protiv virusne infekcije

Ova ljekovita biljka sadrži fenole, flavonoide, biljnu sluz i kaliju, a bobice su bogate folnom kiselinom i vitaminima A i C. Zbog cijanidina, otrovne supstance u bobicama zove, ne treba pretjerivati s njihovom upotrebom. Cvijet zove koristi se u slučaju groznice jer podstiče rad znojnih žlijezda i snižava povišenu tjelesnu temperaturu. U te svrhe najčešće se priprema kao čajni napitak, u kombinaciji s lipom.

Dnevno se mogu popiti tri čaše čaja od zohve, budući da prekomjerna dugotrajna upotreba može uzrokovati gubitak kalijuma iz organizma. Čaj od cvijeta zove priprema se prelivanjem 3 g do 5 g cvijeta ove biljke sa 150 ml ključale vode.

Nakon 30 minuta procijedi se i pije. Može se koristiti i 10 ml do 25 ml tinkture te 3 ml do 5 ml etanolnog ekstrakta cvijeta zove dnevno.

 Mak kao lijek

Sjemenke maka izdrobiti u avanu, sipati u termos, preliti vrućim mlijekom i ostaviti da prenoći. Ujutru je lijek spreman za upotrebu. Koristi se triput na dan po kašika infuzije oko sat vremena prije jela.

Ako se lijek pravi za djecu, važno je držati se uputstva o razmjeri prilikom njegove pripreme: na šolju mlijeka ide kašičica maka, dok za odrasle može velika kašika maka na šolju mlijeka.

Čaj od lavande

Lavanda ima važno mjesto u liječenju meningitisa – i to kao sedativ, analgetik i antikonvulziv. Dvije kašike lavande preliti sa 5 dl ključale vode i ostaviti poklopljeno da odstoji pola sata, a zatim procijediti i piti u toku dana. Osim toga, u slučaju meningitisa, preporučuje se i sljedeća mješavina: pomiješati jednake količine cvjetova lavande, korijena jagorčevine, lista nane, ruzmarina i korijena valerijane, pa ravnu kašiku čaja preliti sa 2,5 dl ključale vode i ostaviti poklopljeno da odstoji pola sata.

Nakon toga procijediti i piti ujutru i uveče po šolju svježe pripremljenog napitka.

 Lipa i šipak

Čaj od lipe pomaže u ublažavanju glavobolje izazvane meningitisom. Preliti četiri kašike usitnjenog cvijeta lipe litrom ključale vode i ostaviti da odstoji pola sata, a zatim procijediti i piti u tioku dana.

Čaj od plodova šipka, naročito u kombinacijin sa zelenim čajem, također ublažava glavobolju izazvanu meningitisom. Osim toga, jača organizam. Prelijte dvije kašike usitnjenih plodova šipka s pola litra ključale vode i ostaviti poklopljeno da odstoji dva sata, a zatim procijediti i piti u toku dana.

 SAVJETI PLUS

– Oboljeni treba da leži u poluzamračenoj prostoriji u tišini
– Ruke i noge obmotati vlažnim krpama.
– Na čelo staviti hladne obloge – najbolje led.
– Piti što više vode.
– Da bi se ublažila glavobolja, preporučljivo je sprovesti post u vidu gladovanja u trajanju od jednog do tri dana. Također, poželjno je za to vrijeme raditi klistir dvaput na dan.
– U slučaju konvulzija, oboljelog treba umotati u plahtu prethodno potopljenu u slanu vodu sa sirćetom, a zatim preko plahte obmotati deku.

(aura.ba)