Pomoć kod urastanja nožnih noktiju: Ulje čajevca i limun rješavaju problem!

Imam tegobe sa urastanjem nožnih noktiju u okolno tkivo. Postoji li neki lijek? Edin H., čitatelj iz Bihaća.

ZORAN KNEŽEVIĆ, narodni vidar: Za problem urastanja noktiju postoji lijek, ali vaš me čitatelj treba posjetiti. Oboljeli na ranu neka stavlja vosak koji se prije toga mora rastopiti. Rastopljeni vosak nanijeti na mjesto urastanja jer vosak otapa i olakšava urastanje, a samim tim i bolove. Ovaj savjet je samo preventiva, ističe Knežević i dodaje da je za uspješno liječenje dobar i njegov melem od gaveza. Njegovim nanošenjem urastanje se smanjuje sve dok se potpuno ne otkloni. Kontakt telefon: 051/830-059.

NARODNI RECEPT: naveče zamotati isjeckan limun na nožne prste, od čega preko noći koža omekša. Limun usput vrši dezinfekciju, a takođe omekšava tkivo.

Dr. SEKA TROBRADOVIĆ: To je veoma nezgodan problem. Osim što boli, teško je i obuću nazuti. Prije svega preporučujem nošenje prozračne obuće, posebno ljeti. Izbjegavajte tijesnu obuću i posebnu pažnju posvetite higijeni. Ono što takođe može veoma pomoći je ulje čajevca, koje vrši dezinfekciju i sprječava pojavu gljivica – kaže dr. Šuhreta Seka Trobradović. Kontakt telefon: 033/640-057.

Komentari

komentara

error: Content is protected !!