Pomoć iz prirode: POKUŠAJTE UBLAŽITI ZUBOBOLJU OVIM PRIRODNIM LIJEKOVIMA

Uz tipične hladne obloge, koji sužavaju krvne žile i time ublažuju bol, za sve roditelje donosimo i nekoliko prirodnih načina pomoću kojih ćete ublažiti bol, otok i druge simptome zubobolje prije nego što odete stomatologu, koji će se pobrinuti za izlječenje zuba.
Ispiranje usta slanom vodom
Najjednostavniji, a vjerovatno i najpovoljniji trik je ispiranje usta slanom vodom. Za sol se od pamtivijeka zna da ima antibakterijsko djelovanje, pa će slana voda poslužiti kao prirodni dezinficijens. Čašu napunite mlakom vodom, dakle pazite da nije vruća ili hladna, pa dodajte jednu čajnu kašiku obične kuhinjske soli. Tekućinu muškajte u ustima oko 20 sekundi pa ispljunite. Postupak se može ponavljati više puta. Usta se također mogu ispirati fiziološkom otopinom kupljenom u apoteci.

Čaj od kadulje
Kadulja se od davnina koristi u ljekovite svrhe, a ponajviše upravo za oralne tegobe. Zbog svojeg jakog antiseptičkog djelovanja koristi se u liječenju afti, zadaha iz usta, problema s grlom i krajnicima, karijesa i bolnih desni. Za najbolji učinak, u kipućoj vodi oko pet minuta kuhajte listove kadulje. Nakon hlađenja, mućkajte tekućinu u ustima i zatim ispljune. Postupak se može ponoviti nekoliko puta na dan, a za bolje djelovanje preporuka je svaki put koristiti svježe kuhani čaj.

Eterično ulje klinčića
Miris klinčića je aromatičan, a okus slatkast. Od davnina se koristio za uklanjanje lošeg daha, zbog čega se često može pronaći u zubnim pastama. Glavni sastojak klinčića je eugenol, koji ima snažno protuupalno djelovanje, a zbog snažnog antibakterijskog djelovanja u nekim zemljama stomatolozi koriste ulje klinčića za dezinfekciju zuba prije operacije.
Kod korištenja eteričnog ulja klinčića za ublažavanje zubobolje nanesite malu količinu razrijeđenog ulja na komadić vate. Ulje možete razrijediti manjom količinom baznog ulja, na primjer maslinova ulja, a natopljenim komadićem vate nekoliko puta na dan to nanesite na bolno područje u ustima.

Vrećice čaja metvice
Metvica je još poznata pod nazivima nana, menta ili pepermint. Postoji više od 250 vrsta, a najpoznatije su paprena i klasasta metvica. Sadrži visoku količinu mentola, koji je čest sastojak zubnih pasti ili vodica te pomaže kod bolesti desni i lošeg daha. Upravo bi zbog svog ugodnog okusa mogla biti idealan izbor kod zubobolje i desni. Za pomoć pri zubobolji uzmite vrećicu čaja od metvice i stavite je u usta između bolnog područja i obraza.

Važno je znati da kućni pripravci za zubobolju služe za umanjivanje bola, ali da je u većini slučajeva potrebno liječenje stomatologa.