Pomjeranje sata je smrt za kožu, evo kako se zaštititi i spriječiti dugotrajne posljedice!

Prelazak na ljetno računanje vremena koje je započelo prošlog vikenda, moglo bi imati veoma loše posljedice po zdravlje naše kože, smatraju dermatolozi.

Candice Brown

– Gubitak jednog sata zdravog sna remeti naš unutrašnji biološki sati, to zauzvrat može ubrzati porces starenja kože. Svaki poremećaj tzv. cirkadijalnog ritma dovodi od određenih promjena u našem zdravlju, pogotovo na koži – objašnjava Kandis Braun, dermatologinja sa kliničkog centra u Londonu.

Kako kaže, pomjeranje sata unaprijed ili unazad se negativno odražava na naše navike spavanja, tjelesnu temperaturu, srčani ritam, krvni pritisak, potrošnju kisika, i lučenje hormona, što se sve na kraju manifestuje na koži.

– Svi ovi faktori na kraju određuju kako će se naša koža osjećati i izgledati. Treba napomenuti kako i ćelije kože imaju svoj unutrašnji sat, a prelazak na zimsko ili ljetno računanje vremena otežava proces njihove regeneracije dok spavamo.

– To znači da je svako ko boluje od poremećaja hormona kože poput ekcema ili akni, pod velikim rizikom od pogoršanaj stanja kada se dešavaju ove promjene – upozorava dr. Kandis.

A, kako se boriti protiv ovih nepoželjnih i neizbježnih efekata? Kandis Braun koja redovno nudi besplatne analize kože svojih pacijenata, kaže da je spas u redovnom pilingu kože koji će ukloniti mrtve ćelije kože koja će potom izgledati zdravije i blistavije.

Nakon toga, na kožu biste trebali nanijeti kremu bogatu vitaminima E i B kako bi kožu zaštitili od oštećenja.

– Antioksidansi će pomoći u zaštiti od štetnih slobodnih radikala koji može poremetiti kolagen kože, a ovaj postupak će vam pomoći i da „ispeglate“ eventualne bore i druge kožne nepravilnosti – savjetuje dr. Braun.

error: Content is protected !!