Pomiriši da se smiriš: OVIH 5 MIRISA OSLOBAĐAJU OD STRESA

Redovno slušamo savjete kako da se lišimo stresa ili kako da se smirimo u stresnim situacijama. U tom duhu i mi vam donosimo način koji nije trajno rješenje, ali u kriznim situacijama može da ublaži napetost.
Mirisi cvijeća

Imate svoj omiljeni cvijet? Njegov miris nas može natjerati da zaboravimo na sve što se događa oko nas. Odjednom svi poslovni problemi, rokovi, nesporazumi i nervoze nestaju… Miris tuberoze je intenzivan, prijatan i opojan, baš kao i frezije ili ruže.

Lavanda
Mirisna mediteranska ljepotica lavanda idealna je za umirivanje tijela i uma prije odlaska u krevet. Djeluje smirujuće, a od davnina je eterično ulje lavande sastojak kupki i krema za regeneraciju kože. Nije rijetko da lavandu zbog njenog jedinstvenog mirisa koristi i parfemska industrija. Nezaobilazna je u dekoracijama, pa se tako koristi za cvijetne aranžmane, vjenčiće, bukete. Lavanda pomaže opuštanju, olakšavajući san osobama koje muči nesanica, kao i pacijentima koji pate od bolova izazvanih migrenskom glavoboljom. Naučni dokazi sugerišu da upotreba lavande kroz aromaterapiju pomaže smirivanju nervnog sistema, pomažući osobama da se osjećaju pozitivnije.

Cimet
Cimet je prvi začin koji nam padne na pamet kada se sjetimo praznika, a to većini osoba stavi smiješak na lice. Ili bakin voćnjak… Njegov miris raspršuje stres i poboljšava raspoloženje. Cimet je jedan od svestranijih i učinkovitijih začina s dugom listom zdravstvenih dobrobiti, uključujući i velike sposobnosti u borbi s dijabetesom jer poboljšava aktivnost insulina.
Redovnim korištenjem cimeta kao dodatka ishrani štite svoj organizam od prehlade i jačate kosti. Njegova ljekovitost dolazi do izražaja i kod problema s mučninom i povraćanjem. Posipajte njime svoju jutarnju kafu – razbudićete se u tren oka i započeti dan sa osmjehom na licu.

Agrumi
Citrusno voće, kao što su narandža, limun, mandarina, limeta, stvoreno je za opuštanje, utjehu i podizanje nivoa energije kada su nam baterije na rezervi. Često se koristi u kombinaciji s baznim uljima za masažu. Za instantni aromaefekat oljuštite narandžu ili mandarinu pa koru postavite na radijator. U roku sekunde prostorijom će se proširiti ugodan i osvježavajući citrusni miris.

Čokolada
Rijetke su te osobe čije oči ne zasvjetlucaju, a usta se rašire u kez kada namirišu čarobnu kockicu čokolade. Čokolada stimuliše stvaranje endorfina koji nam daje osjećaj užitka i zadovoljstva, a jednako tako ona sadrži serotonin, prirodni podizač raspoloženja i antidepresiv. Omiljeni slatkiš sadrži teobromin, kofein i ostale supstance koje stimulišu organizam, pa se tako uz nju osjećamo budnije i osvježeno.