Polen, pčelinja hrana, pčelin hljeb…Sprječava senilnost, povećava cirkulacija, smanjuje opasnost od moždane kapi…

Dnevna dokaza polena treba da bude 10 – 15 grama za odrasle, a za djecu 2 – 6 grama. Može se koristiti u kombinaciji sa ostalim pčelinjim proizvodima ili samostalno žvakanjem zrnaca. Također, polen se može koristiti rastopljen u mlijeku, vodi, soku…

Polen ili cvjetni prah nije pčelinji proizvod, već se nalazi u prašnicima cvjetovnih biljaka, a služi za oplodnju. Uz nektar, polen je najvažnija pčelinja hrana bez koje pčele ne mogu da opstanu, pa ga zbog toga pčelari još nazivaju „pčelinjim hljebom“.

Kada sazriju, kesice prašnika pucaju, a oslobođeni polen zaprašuje tučak, ženski polni organ, poslije čega se formira zametak ploda. Pčele počinju da sakupljaju polen od ranog proljeća, pojavom prvih cvjetova i čim temperatura poraste toliko da pčele mogu da lete iz košnice. Neke biljke pčelama nude samo polen, ili samo nektar, a druge – i jedno i drugo. Pčele sakupljaju polen i sa biljaka koje se inače oprašuju vjetrom, kao što su ljeska, topola, kukuruz i dr.

Izvor života

Polen utječe na održavanje pčelinje vrste jer služi za proizvodnju matične mliječi kojom se hrane larve i matice. Pčele zrele kesice prašnika otvaraju i sjeku gornjim čeljustima. Oslobođena polenova zrnca prihvataju donjim čeljustima i surlicom, a kvase ga pljuvačkom, nektarom ili medom iz želuca. Od nastale smjese prave grudvice, smještaju ih u nožne kesice i odnose ih u košnice zajedno sa polenom koji im se zalijepi na nožice i tijelo dok su lepršlale u cvjetu.

U jednoj turi pčela sakupi i ponese od 8 do 15 miligrama polena, što je skoro desetina od ukupne težine pčele, pa joj je za 1 gram polena potrebno 50 izleta. Po dolasku u košnicu cvjetni prah preuzimaju pčele radilice i smještaju ga u ćelije saća. Pčelari ponekad na ulazu u košnice postavljaju tzv. „hvatače polena“, uz pomoć kojih od pčela oduzimaju grudivice polena.

Lijek za mnoga oboljenja

U knjizi „Ljekovito bilje i pčelinji proizvodi u funkciji zaštite zdravlja ljudi“ (Dragan Gaćeša, Banja Luka, 2005.) navode se ljedeći podaci o polenu:

U 100 grama polena zastupljeni su sljedeći vitamini B1, B2, B3, B5, B6, folan kiselina 0,1 – 3,68 mg, C, H, D, E, dosta vitamina A (karotina) te vitamina P (rutena), koji ima značajnu ulogu u dopremanju krvi od krajnjih završetaka moždanih ćelija, čime se sprječava senilnost, povećava cirkulacija i smanjuje opasnost od moždane kapi. Također, u polenu je zastupljeno ukupno 29 minerala, od čega: kalijum, silicijum, galijum, živa, magnezijum, cink, olovo, kadmijum, bakar, cirkonijum, fosfor, paladijum, molibden, mngan, hrom, vandijum, kalaj, gvožđe, aluminijum, platina, titan, stroncijum, srebro, kalcijum, nikal, barijum, volfram, kadmijum i jod. Polen sadrži i aminokiseline, zbog čega ima uzuzetnu hranjivu vrijednost pa ga naričito rado uzimaju sportisti. U polenu su zastupljeni i ugljikohidrati, lipidi, preko 50 enzima…U polenu su pronašđene materije slične muškim i ženskim hormonima pa se polen često koristi kod muških i ženskih polenih poremećaja.

Kašika polena kao pola kg mesa

Prema knjizi „Liječenje pčelinjim proizvodima“ (Aruna, Beograd, 2007), 2 kašičice polena (30 gr) pokrivaju dnevnu potrebu čovjeka za aminokiselinama, a 100 gr polena su istovjetna sa ½ kg govedine ili 7 jaja (po sadržaju aminokiselina).

Pokušaji da se pronađe zamjena za polen iste hranjivosti su do sada ostali bezuspješni. Surogati koji se preporučuju mogu biti korisni samo u određenom stepenu i samo kao povremena dopuna nedovoljnim količinama polena. U nedostatku polena prestaje  odgajanje pčelinjeg legla, odnosno prestaje pčelinji život.

Polen svake bilje razlikuje se od drugih vrsta po obliku, dimenzijama: loptast, elipsast, trouglast, kockast itd. Po boji može biti žut, narandžast, braon-crvenkast, plavčast, crn i dr. u najrazličastijim nijansama. Najbolje je konzumirati izmješan polen od više biljaka, dok je polen samo od jedne kulture, naprimjer uljane repice slabije kvalitete. Prikupljen polen od strane pčelara može da se ukiseli, zbog toga treba biti oprezan sa njim. Prema literaturnim podacima najbolje ga je čivati u zamrzivaču i što prije iskoristiti. Ako polen ima kiseo miris ili okus, to je znak da nešto sa njim nije u redu i najbolje ga je ne konzumirati.

Neželjeni efekti polena

Važno je napomenuti da polen, kako i proizvode sa polenom ne smiju da upotrebljavaju osobe koje imaju alergijske reakcije na polen!

RECEPTI

Iz knjige „Liječenje pčelinjim proizvodima“

Neuroze i nervne depresije, oboljenja pankreasa, impotencija

Oko 30 gr polena u prirodnom stanju ili u smjesi sa puterom, medom ili dr., uzimati 15 minuta prije doručka i prije ručka 1,5 do 2 mjeseca, uz nadzor ljekara.

 Oboljenja nervnog sistema

50 gr meda, 10 gr polena, 100 gr svježeg mlijeka dobro izmiksati do glatke mase. Ukoliko je med kristliziran, prije mješanja ga otopiti na pari. Smjesa se sipa u teglu i čuva na hladnom mjestu. Uzimati po 3 puta na dan po kašičicu ili mazati na hljeb.

 Hemoroidi

10-15 gr suhog polena držati u ustima 2-3 minuta. Kada se polen natopi pljuvačkom i upije enzime, progutati. Liječenje traje 1 – 6 mjeseci.

 Malokrvnost

Svakodnevno uzimati 1 kašičicu ili kašiku polena pomješanu sa 1 kašikom meda. Uzimati na prazan želudac, 20 minuta prije jela, 2-3 puta na dan. Malokrvnoj djeci koja koriste ovu dozu svakodnevno 1,5 – 2 mjeseca povećava se broj eritrocita za 25 %, a za 15 % hemoglobin.

Želučano-crijevne bolesti

50 gr polena pomiješati sa 250 gr meda da bude glatka masa, staviti u tamnu teglu i držati 4 dana na sobnoj temperaturi. Smjesu pomješati prije svake upotrebe. Preporuka je da se uzima 2-3 puta na dan po jedna kašika, pola sata prije jela.

Zbog svojih hemijskih svojstava polen se veoma uspješno može koristiti za:

  • jačanje organizma, posebno poslije operativnih zahvata, kada zbog gubitka krvi dolazi do malaksalosti;
  • liječenje prostate i poboljšanja polne moći;
  • liječenje cjelokupnog kardiovasklarnog sistema (srce i krvni sudovi), posebno za uklanjanje lošeg LDL holesterola iz unutrašnjih krvnih sudova;
  • eliminisanje različitih stomačnih tegoba (enterokolitis, opstipacija, kolitis i dr.);
  • liječenje kožnih oboljenja, s obzirom da bogatstvo vitamina, enzima i minerala hrani i podmlađuje kožu;
  • liječenje anemičnosti i dr.

Dnevna dokaza treba da bude 10 – 15 grama za odrasle, a za djecu 2-6 grama. Ukoliko se zrnca piju sa tekućinom, dobro ih je prethodno samljeti u mlinu ili usitniti na neki drugi način kako bi biološka iskorištenosti polena bila što veća.

  • U svakom slučaju, polen bi obavezno svakodnevno trebalo da uzimaju muškarci koji imaju preko 40 godina, radi održavanja vitalnosti spermatozoida koje proizvodi prostata. Bolesnici koji boluju od karcinoma prostate ne bi trebalo da koriste polen, jer može doći do krvarenja. Ista tako, bolesnici koji pate od alergija ne bi trebalo da koriste polen bez konsulatacije sa ljekarom – piše u svojoj knjizi Gaćeša.

(aura.ba)