“Pola čovjek, pola stablo” :Čovjek kojem su umjesto udova izrasli korijeni (Video)

Dede, protagonist dokumentarca ‘Pola čovjek, pola stablo’ na Discovery Channelu, neobične izrasline na rukama počeo je dobivati nakon povrede koljena dok je još bio tinejdžer. Nadu u izlječenje ponudio mu je doktor tretmanom vitaminom A.

Dede (32), stanovnik zabačenog sela u Indoneziji, ima opravdan strah da će ga ubiti transformacija u stablo. Naime, Dede, poznat kao čovjek-stablo, boluje od izrazito rijetke bolesti koja uzrokuje rast korijenastih struktura iz njegovog tijela koje mogu narasti i do pet centimetara na godinu, a uglavnom se račvaju iz udova te se javljaju u tragovima koji prekrivaju cijelo tijelo.

Medicinskim fenomenom lokalni doktori se bave već 20 godina, a prije tri godine ‘pola čovjeku, pola drvetu’ doktor iz Amerike ponudio je novu nadu u izlječenje pomoću tretmana vitaminom A. U narednom vremenu Dede je prošao kroz tri operacije u kojima mu je sveukupno skinuto oko osam kilograma bradavica. Međutim, nakon posljednje operacije, izrasline su ponovo prekrile većinu njegovog tijela čime se znatno umanjila mogućnost oporavka.

Bivši ribar koji je bio i protagonist dokumentarca ‘Pola čovjek, pola stablo’ na Discovery Channelu, neobične izrasline na rukama počeo je dobivati nakon povrede koljena dok je još bio tinejdžer.

Ubrzo su drvenaste tvorevine prekrile većinu tijela, a zbunjeni liječnici nisu mogli pronaći lijek. Dede nije bio u stanju obavljati prosječne poslove, a nakon uručenog otkaza, ostavila ga je i supruga da u siromaštvu odgaja dvoje djece. Nakon mnogo godina, koje je Dede nerijetko provodio kao predmet izrugivanja, omalovažavanja pa čak i zlostavljana, pojavio se doktor Anthony Gaspari sa Sveučilišta u Marylandu koji tvrdi da je ustanovio o kojoj se bolesti radi te je predložio lječnički tretman koji bi mu mogao napokon promijeniti život, piše dnevno.hr.

Nada u spas

Doktor Gaspari tvrdi da je uzrok Dedeovoj bolesti HPV (Human Papilloma Virus), koji nerijetko dovodi do infekcije koja uzrokuje stvaranje bradavica na površini kože. Problem kod Dedea jest u tome što ima rijetku genetsku grešku koja slabi njegov imunološki sistem čime je njegovo tijelo u nemogućnosti stvoriti male bradavice na tijelu. Virus je, prema doktoru, uspio ‘oteti staničnu mašineriju stanica kože’, naređujući im da proizvode ogromne količine tvari koja uzrokuje ‘stablaste’ izrasline na obje ruke i noge.

Doktor koji se sa Dedeovim slučajem upoznao preko dokumentarnog filma na Discoveryju, bio je uvjeren je da se njegovo stanje može popraviti davanjem dnevnih doza sintetičkog oblika vitamina A, za koji je dokazano da je uspio zaustaviti bradavičaste izrasline u nekim slučajevima oboljenja od HPV-a.

– Iako nisam vidio ništa slično u svojoj karijeri, mislim da mogu pomoći Dedeu. Ovim tretmanom, njegove izrasline trebale bi se reducirati na veličinu koja bi mu omogućila da se može služiti rukama – optimistično je prije tri godine zaključio doktor Gaspari, piše Thatsweird.