POKUŠAJ SAMOLIJEČENJA RAKA: Došao u hitnu s rupom na licu

Kada je 55-godišnji Australijanac ušao u brizbejnsku bolnicu, šokirao je ljekare. Australijanac je imao rupu na licu koja je bila promjera tri centimetra, a nastala je kao posljedica samoliječenja raka kože. Australijanac je šokirao ljekare, koji nešto slično nikada prije nisu vidjeli.

Muškarac iz Australije odlučio je nakon dijagnoze raka kože pomoći sebi isključivo s alternativnom medicinom. Četiri mjeseca je na žarišta raka nanosio takozvanu „crnu mazu“, sve dokle na njegovom licu nije nastala ogromna rana. Kada je posjetio odjeljenje hitne pomoći bolnice Alexandra Hospitale u Brisbanu, njegova rupa na licu je bila promjera tri centimentra. Za ublažavanje bolova upotrebljavajo je jake narkotike, koji nakon nekog vremena nisu imali nikakvog učinka. Ljekari su mislili, da će morati odmah operisati to područje, ali su se ipak odlučili da ga pošalju na kućnu njegu s uputama za njegu rane. Na sreću, rana je zacijelila u naredna tri mjeseca.

Pacijent je osoblju bolnice priznao, da je na kožu nanosio mast alternativne medicine. Osoblje sumnja, da je koristio tzv. „crnu mazu“, koja je u SAD-u i Australiji zabranjena za liječenje raka kože.
Mast koja ima više imena, sadrži crveni korijen koji u alternativnoj medicini upotrebljavaju za liječenje problema s kožom. Često ga mješaju s cinkovim hloridom. Mast se upotrebljava na koži, namazana stvara crnu brazgotinu koja nakon nekog vremena odpada.

„Crna maza“ bila je omiljena u ranim devedesetim i to za liječenje kožnih rana, nakon nekog vremena Američka administracija za hranu i lijekove (FDA) 2004. uvrstila je spornu kremu na spisak prevarantskih lijekova za liječenje raka. I danas se trude, da mast izbace iz upotrebe odnosno da je potpuno zabrane. U Australiji je Administracija za terapeutske proizvode (TGA) 2012. osudila upotrebu ove kreme, uprkos svemu krema nije zabranjena. Objasnili su da „crna krema“ ne posjeduje nikakve kredibilne naučne dokaze o svojoj učinkovitosti.

Ali mnogi u Australiji  je koriste za liječenje raka kože. ”Mislim, da je upotrebljavaju češće nego što mislimo,’ rekla je za britanski Mail Online dermatologinja dr. Erin McMeniman. ”Pacijenti su često tajnoviti i kriju gdje su mast nabavili, a dermatolozi se često susrećemo s primjerima koji važe za teške zaplete koji su posljedica upotrebe te kreme. Najčešće se događa da tumore ne liječe primjereno, te da tumor raste ispod brazgotine koju je prouzrokovala crna mast.”
Izvor: vizita.si/Foto: Medical Journal of Australia /Prevod za Aura.ba: A. Dramalija