Poješće se dok kažete “keks”: ŠTRUDLA SA ČOKOLADOM I LJEŠNICIMA

Štrudla sa orasima ili džemom od kajsija, makovnjača ili sočna, čokoladna, uvijek je odličan izbor kada želite da iznenadite svoje najdraže i da se lijepo zasladite.

Teško da postoji neko ko joj se neće obradovati, posebno kada je poslužite nakon ukusnog variva sa mljevenim mesom.

Sastojci: oko 500 g brašna, 120 g margarina ili masti, kockica kvasca, kašičica šećera, 250 ml mlijeka, 250 g mljevenih lješnika, 50 g narendane čokolade, 100 ml mlijeka, 3 kašike šećera, 20 g margarina ili putera

Za premazivanje:žumance i malo vode

Priprema:
Mlijeko prvo malo zagrijte, jedan dio odvojite i u njemu razmutite kvasac sa kašičicom šećera. Preostalo mlijeko sipajte u posudu i u tako podgrijano dodajte omekšali margarin i miješajte dok se kvasac ne istopi.

Dodajte brašno, šećer i na kraju nadošli kvasac i promiješajte. Zamijesite tijesto i ostavite da se udvostruči. Za to vrijeme pripremite fil. Lješnike pomiješajte sa šećerom i dodajte krupno narendanu čokoladu.

Mlijeko zagrijte da bude vrelo i dodajte margarin da se u njemu otopi. Tako vrelo sipajte preko lješnika i čokolade i miješajte dok se smjesa ne izjednači.

Nadošlo tijesto premjesite i podijelite u dva dijela. Rastanjite tijesto oklagijom u veći kvadrat. Svaki dio premažite pripremljenim filom (fil podijelite u dva).

Tijesto, po ivici, malo presavijte i urolajte. Prebacite u tepsiju. Premažite žumancetom koje ste pomiješali sa malo vode i pecite na 200 stepeni, oko pola sata ili dok ne porumeni.