‘POINT NEMO’: Groblje svemirskih letjelica i satelita

Kineska svemirska stanica Tiangong-1 pala je prije nekoliko dana u Pacifik. Slučajeno ili ne, pala je baš nedaleko od najvećeg groblja svemirskih brodova, stanica i satelita na našoj planeti, mjesto na koje svemirske agencije svih zemalja na kontrolisan način navode letjelice ili satelite koji su okončali svoj životni vijek da se sruše.

Radi se o Tački Nemo, dijelu okeana kojem se ne može prići, oblasti koja se nalazi u centru južnog Pacifika, najdalje od kopna i ljudi od bilo kog drugog mjesta na Zemlji. Tačka Nemo se nalazi tačno između Australije, Južne Amerike i Antarktika. Od Tačke Nemo do najbližeg kopna potrebno je preko 2.700 kilometara, a to su ostrva Pitkern na sjeveru, Uskršnja ostrva na zapadu i Antarktik na jugu.

Ni brodovi, a ni avioni ne prolaze iznad ove oblasti i ne postoji apsolutno ništa drugo osim okeana. I upravo zbog toga što je mjesto toliko udaljeno od civilizacije i saobraćaja izabrano je kao najbolje za groblje svemirskih letilica i satelita, bez bojazni da bi nekog nekontrolisani pad letilice mogao povrijediti ili izazvati štetu, prenosi CdM.

Tačno četiri kilometra ispod površine okeana nalazi se najveće groblje svemirskih letjelica i satelita još od 1971. godine. U posljednjih 48 godina preko 300 letjelica i satelita ovdje je okončalo svoj život.

Najviše „stanovnika“ Tačke Nemo, tačnije oko 200 objekata, pripadaju Rusiji. Najteža letjelicakoja je tu pala 2001. godine takođe je ruske proizvodnje, a radi se o svemirskoj stanici MIR teškoj 140 tona.

Baš ovdje je planirano da svoj vijek okonča i Međunarodna svemirska stanica (ISS) nakon 2024. godine.