Pogledajte uputstvo i saznajte kako se pravi ,,Lisnata pita sa sirom”

O te divne, divne Pite.
Slatke, slane, čupave, izvrnute, lijene, okrugle, lisnate, kockaste…..Pite mogu da se gibaju, da se savijaju, da se gužvaju, da se slažu ….još ako su punjene nekim nama voljenim nadjevom, tu nema kontrola! a odlična su ideja za doručak ili večeru u kojoj će uživati cijela porodica!!!.
Ko ne voli?… Pogledajte uputstvo i saznajte kako se pravi ,,Lisnata pita sa sirom,,
Sastojci
2 dcl. mlakog mlijeka
25 g kvasca
oko 600 gr. brašna
0,5 dcl. ulja
0,5 dcl hladne vode
1/2 kašicice šećera
1 kašicica soli
1 žumance
150 gr.zamrznutog margarina
Za fil:
300 g svježeg sira
2 jaja
Za premazivanje
1 bjelance
Priprema
Mlako mlijeko, kvasac, šećer, 1 kašikicu brašna, izmiješati i ostaviti na toplom da nadođe.
Nadošli kvasac istresti u vanglu, dodati ulje, žumanac, vodu. Malo promiješati da se žumanac razlije pa dodajte malo po malo brašna i mijesite.
U međuvremenu dok mijesite dodajte i so, kada zamijesite glatko tijesto. Podijelite na dvije jufke, pa svaku razvucite na pravougaonik. Na svaki dio narendati po malo zamrznutog margarina i umotajte kao štrudlu pokriti i ostaviti da odmaraju 30 minuta.
Prvu štrudlu isjeći na pet jednakih dijelova, svaki dio razvući na krug veličine tanjira.
Na svaki narendati malo zamrznutog margarina, slagati jedno na drugo. Na posljednji krug ne ide margarin. Zatim rastanjiti tako naredane kore i sataviti u tepsiju br 28 oblozenu pek papirom. Preko sipati fil. Sa drugom štrudlom isto uraditi, pa stavite preko fila ušuškati stranice da se dobije lijep okrugli oblik, premazati umućenim bjelancem pa isjeći po želji na kocke ili trouglove i posuti sa malo susama i ostaviti da se odmara još 15-tak minuta dok se rerna ne zagrije. Peći u prethodno zagrijanoj rerni na 200°C oko 35-40 minuta dok ne dobije lijepu rumenu koricu!!!!

(Tanja Đorđević/aura.ba)

Komentari

komentara