Pogledajte svoje prste; uz pomoć ove tehnike saznat ćete od čega bolujete!

Ova metoda je naročito efikasna kod glavobolja, bolova u leđima i vratu, i u većini slučajeva (ako problem nije hroničan i u odmakloj fazi) djeluje gotovo trenutno.


Naše tijelo nam, kad god nije u zdravom stanju, šalje signale, a na nama je samo da ih osluškujemo i ne ignorišemo. Vrlo je važno da poznajete svoje tijelo i znate šta vam ono poručuje, jer ćete tako doprinijeti sprečavanju bolesti.

Ajurvedska medicina od pamtivijeka je njegovala cjelovit pristup zdravlju i organizmu. Prema njoj, naše tijelo predstavlja cjelovit sistem koji ima različite metode da nas upozori da nešto nije u redu. Do bolesti, a posebno do teških bolesti, dolazi onda kada smo zanemarili sva prethodna upozorenja.

Svako od nas ima prirodnu sposobnost da osluškuje svoje tijelo i sam dođe do nekih zaključaka, npr. po mirisu znoja, urina, izmeta i gasova koje ispuštamo, možemo zaključiti da nam je organizam preopterećen toksinima, to svako prirodno zna i osjeti.

Postoje alternativne metode dijagnostike i liječenja koje ne zahtijevaju mnogo znanja da bismo mogli da počnemo sa primjenom. Takva je npr. Su Jok (Su Đok – korejski: šaka, stopalo) akupresura. Slično kineskoj tradicionalnoj akupunkturi ili ajurvedskoj medicini, ova metoda se bazira na učenju o meridijanima energije koji su povezani s našim organima.

Ovom metodom, pomoću obične hemijske olovke ili nekog sličnog predmeta, možete otkriti s kojim organom imate problem prije nego što dođe do oboljenja. Sve što treba da uradite jeste da izvršite pritisak na određene tačke na šaci ili stopalu. Prvo pokušajte da nađete problematičnu zonu, tako što ćete masiranjem utvrditi koji dijelovi šake ili stopala su bolniji od drugih. Zatim špicastim, ali ne oštrim, predmetom precizno pronađite bolne tačke.

Su Jok terapija je kompleksna nauka, ali na početnom nivou svako se može baviti njome uz minimalno znanje. Bolne tačke se mogu masirati ili tretirati sjemenkama (uglavnom heljdinim, koje možete naći u svakoj prodavnici zdrave hrane), tako što ćete sjemenku flaster trakom zalijepiti na bolnu tačku.

Ako vas ta vrsta terapije ne interesuje, svakako vam može ukazati na problem koji se može rješavati na drugi način.

Ova metoda je naročito efikasna kod glavobolja, bolova u leđima i vratu, i u većini slučajeva (ako problem nije hroničan i u odmakloj fazi) djeluje gotovo trenutno.