I po boji žumanceta možemo znati kako su se hranile kokoške i da li u ishranu unosimo koncentrate ili prirodne vitamine i minerale
Nije nikakva tajna da su domaće kokoške razlikuju se od organski uzgajanih. U ishrani kokošaka sa organskih farmi nema štetnih hemijskih komponenti ni hormona, nemaju ni ograničene uslove kretanja. Kokoške u konvencionalnoj proizvodnji su zatvorene u kavezima, a često se hrane koncentratom.
Žumanca organskih jaja, uglavnom su znatno jače, tamnije boje (na slici, prvo žumance), pa tako i sve što pripremite od njih (gibanice, pite, proje, kolači) ima jasno žutu boju. Ali organsko ili žumance koka sa sela može da bude i svjetlije, jer sama boja žumanceta zavisi od vrste ishrane. Ako se koka hrani kukuruzom i šeta dvorištem vjerovatnije je da će njihovo žumance biti tamnije. Ali ako se hrani samo kukuruzom i ne šeta, boja žumanca biće svjetlija.
Bez obzira na boju, domaća i organska jaja obiluju beta-karotenom i omega-3 masnim kiselinama, a imaju veće količine vitamina A, B i E.
Zato je i za jaja veoma bitan sertifikat. Tako ćete saznati čime se hranila kokoška koja je nosila ta jaja. Organska jaja su svakako zdravija od konvencionalnih koja kupujemo u supermarketina, a pored toga što ne sadrže hormone i antibiotike i njihova nutritivna vrijednost je veća.