Pogledajte neobični muzej u Belgiji posvećen mrkvi (Video)

U istočnoj Belgiji četiri kilometra od njemačke granice nalazi se selo Berlot sa oko tridesetak kuća.

Selo je zanimljivo po tome što su mještani 1992. godine osnovali “Klub ljubitelja mrkve” i “Muzej mrkve”. Članstvo u klubu je dozvoljeno samo muškarcima, ali oni bez sumnje, svojim damama priređuju veoma interesantne zabave.  Muzej je smješten u napuštenoj trafo stanici koja datira još iz 1910. godine, kada je ovaj prostor bio gotovo u potpunosti ruralan.

Postavka muzeja je veoma mala, tako da zainteresovani mnogo više mogu vidjeti na carrotmuseum.co.uk . Postavka je u potpunosti posvećena mrkvi, njenoj istoriji i kultivaciji, a posjetitelji u vitrinama mogu vidjeti uredno etiketirane eksponate. Neobično je i vrlo ekscentrično vidjeti svjetiljke, termometre i vjetrokaze u obliku mrkve.

Članovi kluba imaju majice sa natpisom “Klub ljubitelja mrkve”, a svakog 11. u mjesecu organizuju festival posvećen mrkvi. Na taj dan u cijelom selu je velika zabava, lože se velike logorske vatre, a služi se topla čokolada i kuhano vino.

Članovi kluba ovom prilikom donose skulpture mrkvi iz svojih dvorište. Kažu da imaju veoma ozbiljne poslove i živote tako da im ovaj vid zabave predstavlja odličnu relaksaciju