Pogledajte na videu rijedak primjer cvjetanja misterioznog, najljepšeg i najskupljeg cvijeta na svijetu – “Kraljice noći”

Kadapul ili “kraljica noći” cvjeta samo jednu noć! Po ovom cvijetu je turska serija “Kraljica noći” dobila ime,

Cvijet “Kadapul” ili “Kraljica noći” je jedna od najvećih misterija među cvjetovima! Nema svako priliku da vidi kako se otvara cvijet “kraljica noći”. OOvo je jedan od najrjeđih cvjetova na svoketu. Svake godine, sredinom ljeta ovaj kaktus počinje da cvijeta i to isključivo noću a sa prvim zracima jutarnjeg sunca on zatvara cvjetove.

Najveća kolekcija ove biljke koji cvjeta samo noću se nalazi u jednoj botaničkoj bašti u Arizoni. Ova bašta otvara svoja vrata za posjetioce noću da bi uživali u ovom zaista rijetkom prizoru.

Pošto se kaktus ne može da se samoopraši, biljke moraju cvjetati iste večeri kako bi se osiguralo oprašivanje. Što je više njih otvoreno, veće su šanse za oprašivanje. Istinska misterija za botaničare je kako biljke znaju kada da cvjetaju.

Kada je cvijet ovog kaktusa spreman da cvjeta, bitno je da se nađete u pravom trenutku na pravom mjestu da biste vidjeli ovaj čaroban prizor. Cvjetovi su nevjerovatno veliki i kremasto bijeli. Nekoliko trenutaka po cvjetanju latice polako mijenjaju boju i sa prvim jutarnjim zracima sve što ostaje je samo izblijedeli cvijet. Plodovi su elipsoidnog oblika, svjetlo crvene boje.

“Kraljica noći” je jedan od najskupljih cvjetova na svijetu, a raste u zemljama sa toplom klimom kao što su Meksiko, Venecuela, Teksas.

Po ovom cvijetu je turska serija “Kraljica noći” dobila ime, možda jer je ljubavna priča iz ove serije nevjerovatna i rijetka kao i cvijet “kraljice noći”. Glavnu ulogu u ovoj seriji je ponijela Merjem Uzerli. Njena junakinja je parfimistkinja koja upoznaje markantnog mladića u čarobnoj Nici i tu se rađa ljubav.

Pogledajte u videu rijedak prizor cvijetanja kraljice noći: