Pogledajte kreativnost maglajskih učenika: Kroz izložbu se sjetili zaslužnih Maglajlija, Alme Čardžić, Edhema Mulabdića…

Dobrodošli u, Sub castro nostro Maglay-Maglaj, raspjevani mali gradić prepoznatljiv u širem balkanskom regionu po kulturnoj manifestaciji „Studenstko ljeto.“ Da nije samo raspjevan, govori i poznati pisac Edhem Mulabdić kroz svoj roman Zeleno busenje. Dakako, Maglaj je širom svijeta poznat i po kombinatu „Natron“ koji proizvodi papirne vrećice za široko međunarodno tržište.

No Maglaj ne čine samo ta tri velika gradska simbola, čine njega i mlađe snage koje svoje živote trasiraju kroz humanitarni rad, ali i promociju kulturnih aktivnosti. Jedna od najaktivniji grupa na području Općine Maglaj u širenju kulture i obilježavanju važnih datuma jeste i, školska sekcija „Klub čitalaca“ Prve osnovne škole Maglaj pod dirigentskom palicom nastavnice Mirsade Hasanić.

Ove godine „Klub čitalaca“ u prijateljskoj saradnji sa učenicama iz Gimnazije “Edhem Mulabdić“ organizovao je po redu drugu izložbu učeničkih radova na temu-Zavičajnost, zavičajna zbirka“, a u povodu Svjetskog dana knjige i autorskih prava. Vrijedni članovi „Kluba čitalaca“ potrudili su se da prikažu Općinu Maglaj na originalan način kroz prizmu svjetlosti kreativno odrađenih panoa s domaćim, zavičajnim piscima, pjesnicima, pjevačima…

 Zato smo zamolili nastavnicu Mirsadu  Hasanić, koja je na čelu „Kluba čitalaca“ Prve osnovne škole Maglaj, da nam za portal Magazina „AURA“, kaže par riječi o Izložbi koju su s ljubavlju organizovali.

Poštovana nastavnice, vrijedne ruke vaših učenika u prijateljskoj saradnji sa učenicama iz Gimnazije „Edhem Mulabdić“, Općinu Maglaj prikazali su iz sasvim neobičnog kuta za ovo podneblje, molimo vas da nam predstavite klub koji vodite i vrijedne učenike koji su izložbu obradili na kreativan način?

Prije svega, ovom izložbom željeli smo sve nas koji ovdje živimo podsjetiti na zavičajnost,  i naše zavičajne pisce, pjesnike, pjevače iz našeg malog ali kulturom bogatog grada. Predstavili smo na simpatičan način poznatu muzičku divu Almu Čardžić, Predsjednika udruženja novinara FBIH i pisca Faruka Zupčevića, Magistricu Rašidu Muhiću-poetesu, recezenticu ali ii direktoricu Doma kulture u Maglaju, Maidu Ajan-poetesu i nastavnicu, Almira Đuheru-književnika i astrologa, i mnoge druge. Inače, u periodu iza nas je niz aktivnosti koje smo organizovali sa željom promocije kulture i pozitivnih vrijednosti koje ona donosi. A neke od tih događaja predstavili smo i u školskom holu. Jedna od trenutnih aktivnosti jeste i izložba učeničkih radova na temu -„Zavičajnost, zavičajna zbirka“ kroz koju smo našim đacima ali i široj javnosti željeli približiti naše domaće pjesnike, pisce i pjevače… kroz pogled đačkih očiju.

Ova izložba je zajednički rad učenika naše škole i Gimnazije “Edhem Mulabdić” koji nam je svima veoma prijao, a ujedno smo kroz naša istraživanja dotakli se samih života pisaca kao i njihovi djela, te tim dodatnim informacijama obogatili našu izložbu, koja će nadamo se biti zanimljiva svima koji dođu.  Dakako, jeste bilo naporno i učenicima i meni osobno, ali istovremeno i zanimljivo raditi na jednoj ovako neobičnoj izložbi. Naravno, naše aktivnosti svakako od nas traže i redovno posjete kako školskoj, tako i Gradskoj biblioteci. Na svoj način, u mjesecu martu smo obilježili različite književne praznike: 20.3.-Svjetski dan pripovijedanja, 21.3.-Svjetski dan poezije, 2.4.-Međunarodni dan dječije knjige, a uskoro slijedi 23.4.-Svjetski dan knjige u čijem kontekstu je i organizovana i ova izložba.

Molimo vas možete li reći, da li je to vaša prva izložba, i predstaviti sve one čestite đačke ruke koje su dale doprinos da uspješno ova izložba bude organizovana?

Ovo je naša druga izložba. Prvu smo organizovali u školskoj 2015/2016 na temu evropske književnosti.  Inače,  od septembra školske 2016/17.godine, vodim ovu školsku sekciju sa željom da podstaknem u djeci  talente i da budemo što aktivniji na promociji kulture čitanja i same književnosti.  Ovu drugu po redu izložbu su sačinile vrijedne ruke naše drage djece: Melika Smajić, Farah Kolonić, Sadika Vehabović, Eldina Kepić, Edina Bradarić, Irma Bajraktarević, Tarik Suljaković, Danis Bradarić, Nedim Hodžić, Ekrem Bradarić, Dženisa Čolić, Amila Hodžić, Armin Smajić, Maida Kalabić, Lajla Hodžić, Elma Ibraković, Fatima Skula, Benjamin Uzunović, Skender Begić, Hajrudin Hajdić (Učenici devetih razreda); Nela Hodžić, Azra Bradarić, Edina Spahić, Amila Bradarić, Muhamed Spahić (Učenici osmih razreda); u prijateljskoj saradnji s učenicama Gimnazije Edhem Mulabdić: Merjema Hasanbašić, Vasva Smajlović, Majda Hasanić, Amina Muhamedović, Džana Salkić. Evo to su imena naše vrijedne djece, no ovom prilikom dopustite mi da se zahvalim Magazinu „AURA“ što nam je dao priliku da prezentujemo naš rad na vašem cijenjenom portalu.

(aura.ba)