Pogledajte kako se pravilno vadi krpelj (Video)

Krpelji su najveće napasti koje vas gnjave u proljeće i ljeto, a znaju se pojaviti čak i tokom toplih zima bnez padavina. To se posebno odnosi ako imate kućne ljubimce, ili ako volite da boravite u prirodi. Najčešće se hvataju na mjestima gde je koža vlažna i mekana – stomak, prepone, pazuh, iza ušiju, potiljak, vrat, grudi, a kod djece i na glavi.

Kad krpelj probode kožu počinje da se hraniti krvlju da raste i s vremenom ga je sve teže izvaditi. Tada može doći do zaraze, lajamske bolesti, virusnog krpeljnog meningoencefalitisa, tularemije, erlihioze. Jako je bitno da nakon ujeda odmah posjetite ljekara, koji vam ujedno i najbolje može skinuti krpelja.

Kako se pravilno vadi krpelj?

Brzo uklanjanje krplja je važno zbog smanjivanja mogućnosti zaraze. Neophodno je nakon ujeda primiti zaštitni vakcinu ili nekoliko injekcija. Takođe je jako važno da se izvadi pravilno, jer ukoliko bilo koji njegov dio ostane u organizmu može dovesti do zapušavanja vena, arterija a samim tim do srčanog udara, stvaranje ugrušaka i ostalog.

Najbolje je da vam krpelja odstrani ljekar a ako morate sami on se odstranjuje pincetom tako što je približite što više glavi i povuče bez okretanja (kako se ranije preporučivalo). U slučaju da glava ostane u koži može se ukloniti sterilnom iglom.
Ljudima koji često borave u prirodi se preporučuje vakcinisanje protiv krpeljnog meningoencefalitisa. Zaštita traje tri godine.

Pogledajte video kako se pravilno vadi krpelj?