Pogledaj u oči i nokte, znat ćeš kakvog je zdravlja!

 

 Da nas je snašla bolest, osjetimo i vidimo tek po simptomima. Zašto ne iskoristiti signale tijela i poštedjeti se muka, komplikacija i eventualnih posljedica? Neki narodi su još prije pet – šest hiljada godina uočili da promjene na kosi, jeziku, očima, stopalima, dlanovima, koži, ušnim resicama… imaju veze s poremećajima zdravlja

 

 NOKTI: Na njima se vidi sve

Oblik, veličinu i čvrstoću nokata naslijeđujemo, ali izgled je dobrim dijelom slika našeg zdravlja i navika. Nokti na prstima ruku rastu brže nego na nogama, brže ljeti nego zimi. Također, brže rastu u muškaraca. U starosti nokti sporije rastu kod oba spola.

25 trending Nail design ideas on Pinterest To Small Nail Tip

Pacijenti sa šećernom bolešću ili oslabljenog imuniteta, skloniji su razvoju gljivičnih bolesti noktiju, posebno infekcijama kvasnicama iz roda Candida. Infekcija se može zaraditi i na bazenima, u saunama, a dobra joj je podloga i znojna topla odjeća. Češća je na stopalima nego na rukama, a uvijek je odmah treba liječiti. Gljivična bolest prepoznaje se po zadebljanju nokatne ploče i njenom odizanju od podloge. Infekcija ponekad zahvata i okolnu kožu, pa dolazi do bolnog oticanja. Kod polovine oboljelih od psorijaze, hronične bolesti kože, znaci se očituju na noktima koji imaju tačkasta udubljenja, zućkaste mrlje i lomljivi su.

 

Ako su nokti lomljivi, vjerovatno vam nedostaju aminokiseline, željezo i vitamin H, koje dobivamo iz namirnica životinjskog porijekla. To se često događa vegetarijancima pa je preporučljivo da uzimaju dodatke ishrani, npr. tablete s biotinom.

S godinama se na noktima pojavljuju pruge, kao na koži bore. Ponekad te pruge upućuju na artrozu. Žuta boja na noktima može biti od nikotina, crvenog laka koji je predugo ostao na njima, ali uzrok mogu biti i gljivice. Osim što požuti, nokat izgubi sjaj, a često se i odvoji od mesa.

Imate li tamnosmeđu mrlju ili prugu, a niste se udarili, velika je vjerovatnoća da imate manjka vitamina H ili je to posljedica uzimanja antibiotika. Obavezno kontrolirajte izgled tamne pruge ili madeža, pa ako se promijeni, odmah potražite savjet liječnika.

Bijele mrlje su posljedica nedostatka kalcija ili promjene keratina. Ukoliko su nastale od udarca, nestat će izrastanjem nokta. U drugim slučajevima potrebno je liječiti uzrok.

Blijedo ležište nokata upozorava na anemiju, crveno ležište na srčane bolesti, a poprečne pruge na anginu i upalu pluća. Ako je pola nokatne ploče ljubičasta, a pola bijela, riječ je o bubrežnoj bolesti. Kada se boluje od plućnih bolesti nokti su zadebljali, žućkasti i rastu usporeno.

Plavi nokti upućuju na probleme s cirkulacijom. Plavičasta boja svih noktiju govori da u krvi nema dovoljno kisika, što se naziva cijanoza. S toga se bolesnicima s poremećajima disanja i urođenim srčanim manama pažljivo pregledavaju nokti, ali i usne i uške koje su, također, obično plavičaste boje. Ako su nokti krhki, poput ljuske jajeta, mekani i prozirni, ako se savijaju ili se na vrhovima listaju, prilično je vjerovatno da ste skloni artritisu.

 

UŠNA RESICA: Crta infarkta

Zacrveni li se samo donji dio resice, nije ništa ozbiljno. Ako se crvenilo proširi na hrskavicu, potražite liječnika. Blijede li uši znače podložnost anemiji, a crta ili bora koja se spušta niz resicu upućuje na ateroskelorozu koja može uzrokovati koronarnu bolest srca, infarkt i moždani udar. Sjajne ušne resice govore o manjku kalcija pa jedite više mliječnih proizvoda, zelenog povrća, sardina itd.

OČI: Ogledalo duše

Ne kaže se tek tako da su oči ogledalo duše. Iskusan iridolog u njima će vidjeti je li stanje organizma normalno ili nije. Ne vide se simptomi, već stanje tkiva, često mnogo prije nego što se simptomi zdravstvenog poremećaja ili bolesti pojave. Unutar irisa nalaze se hiljade tankih vlakana koja primaju poruke iz svakog živca. Na osnovu promjena boje, tkiva i različitih znakova na šarenici može se dijagnosticirati zdravstveno stanje cijelog organizma.

 Šarenica i zjenice

U šarenici je oko 28.000 živčanih završetaka povezanih s mozgom koje otkrivaju stanje našeg organizma, ali i koje bi ga zdravstvene tegobe mogle pogoditi u budućnosti. Šarenica desnog oka daje informacije o zdravstvenom stanju desne strane tijela, a lijeva o lijevoj strani. Na primjer, stanje desnog bubrega odražava se u šarenici desnog oka, a njegova para u lijevoj šarenici. Samo srce može se vidjeti u obje šarenice. Krugovi se vide samo kad organ oboli, a odnose  se na bubrege, pluća, mozak, srce, crijeva i kožu.

Znaci bolesti su mrlje, štapići ili različiti nepravilni oblici, kao i promjena boje šarenice na pojedinim mjestima. U šarenici se mogu pojaviti i tzv. srčani prstenovi koji nemaju veze sa spomenutim krugovima. Oni upozoravaju na neku srčanu bolest, samostalnu ili udruženu sa nekim drugim poremećajem. Jedna ili više crvenih tačaka na svijetloj podlozi i u obliku nekoga geometrijskog lika znak je za uzbunu, jer bi za nekoliko mjeseci mogao nastati tumor.

 

Proširena zjenica upozorava na psihički poremećaj, sužena na probleme kralježnice ili menigitis, a nejednaka na neurosteniju, pa čak i moguću paralizu. Zjenica može biti ovalnog oblika, pa ako je okomito ovalna, upozorava na opasnost od prestanka rada nekoga vitalnog organa, apopleksiju. Vodoravna ovalna zjenica signalizira o bolestima očne jabučice, hipofize i štitnjače. Kada je zjenica postavljena izvan središta oka, upozorava na mogućnost obolijevanja pluća i želuca.

Dobrom irdologu potrebno je oko sat vremena za temeljitu analizu oka u kojem su zapisane i prošle bolesti, i ozljede i one koje će se tek pokazati.

 

Ako imate podočnjake, razmislite kako živite!

Tamni podočnjaci također su znak bolesti. Tako ljubičasti krugovi ispod očiju mogu upućivati na oslabljenu funkciju bubrega, a tamne smeđe vrećice na probleme sa jetrom. Podočnjake može izazvati, posebno kod mladih, alergija. Kolobari ispod očiju govore i o poremećaju u radu žlijezda. No vrlo često do nakupljanja vode ispod očiju dolazi zbog lošeg položaja glave pri spavanju. Ako imate podočnjake, razmislite kako živite: spavate li dovoljno, hranite li se zdravo, pijete li dovoljno tekućine, pušite li ili uzimate previše alkohola, pretjerujete li s poslom ili vježbanjem. Sve to može biti uzrokom tamnih sjena.

Kapci i trepavice – preosjetljivi živci

Jednostruki zategnuti kapci karakteristika su osoba bistrog uma dok dvostruki, opušteni kapci govore o fizički snažnom čovjeku. No, ako su kapci otečeni, crveni ili ljubičasti, to može govoriti o slabosti probavnih funkcija, iznimnoj osjetljivosti živčanih funkcija, bolestima bubrega, jetre, slezene, crijeva i reproduktivnih organa.

Ako su trepavice izrazito savijene prema van, osoba je iznimno živčano osjetljiva, ali može biti i u fazi degeneracije reproduktivnih funkcija. Trepavice savijene prema unutra često govore o nepravilnom radu reproduktivnih organa, posebno kod žena sa menstrualnim grčevima ili onih kojima mjesečnice izostaju zbog kontrakcija jajnika.

 

Učestalije treptanje – na ivici bolesti

Treptanje također otkriva ponešto o nama i našem zdravlju. Mala djeca trepću rijeđe, a odrasla zdrava osoba otprilike svakih dvadeset sekundi. Ljudi koji rijetko trepću obično su u vrlo dobroj fizičkoj i psihičkoj kondiciji. Osobe koje trepću češće od tri puta u minuti vjerovatno su na ivici bolesti. Živčano oboljeli trepću češće nego što je uobičajeno. No, treba znati da danas mnogi nose kontaktne leće za poboljšanje vida pa zbog toga, a ne bolesti, trepću učestalije.

 Bijele naslage na jeziku upućuju na lošu probavu

Kada kod liječnika morate isplaziti jezik, ne gleda vam samo grlo nego i izgled najsnažnijeg mišića u vašem tijelu. Jezik bi trebao biti ružičast, gladak, bez raspuklina i pomalo vlažan.

Bijele naslage nastaju zbog probavnih tegoba ili uzimanja lijekova koji smanjuju izlučivanje sline, na primjer antidepresiva.

Male bjeličaste naslage upozoravaju na gljivične bolesti do kojih često dolazi kod djece ili nakon uzimanja antibiotika.

Ako je jezik žarkocrven, i istačkan nešto tamnijim zrncima nalik malinama, a pojavila se vrućica, grlobolja, glavobolja i osip, riječ je o šarlahu. Crvenkasta boja može biti i znak manjka vitamina B12, vitamina PP itd.

Udubine sa žutim dnom znak su afti koje, koje ako su bolne i pojavi se otvrdnuće, treba liječiti.

Raspukline na jeziku govore da ste skloni probavnim poremećajima pa jedite svježe voće i povrće, supe i pijte voćne sokove kako biste u organizam unijeli hranjive tvari. Na probavne tegobe signalizira i žuta sluz na jeziku.

Kada u jeziku ostaju otisci od zuba, znači da ste posve iscrpljeni.