Pogled na vrijeme vrijedan milione: Pogledajte listu najskupljih satova na svijetu

Proizvodnja najskupljih satova na svijetu, najčešće je limitirana, na isporuku se čeka mjesecima, a ponekad i godinama, a povrh svega, koštaju basnoslovne sume novca

Iako će većina ljudi u satu prepoznati isključivo pokazivač vremena, veliki dio muške populacije u istom će prepoznati statusni simbol. Iako većina “smrtnika” u BiH ne može priuštiti niti jedan, zanimljivo je pogledati Forbes-ovu listu na kojoj je osam, trenutno najskupocjenijih satova na planeti.

    Vacheron Constantin Toure De I’lle – najskuplji sat na svijetu

Toure De I’lle proizveden je 2005. godine (na dvjestopedesetu godišnjicu Vacheron Constantina) i smatra se da je jedan od najkompleksnijih satova na svijetu. Čak 834 dijela sastavljala su se deset hiljada sati (sedam godina se razvijao, tri godine sastavljao), a sve je pojačano 18 karatnim zlatom i ručno šivenim kajišem od krokodilske kože. Cijena ovoga sata je 2 miliona KM.

Chopard Super Ice Cube je sat sa šezdesetak dijamanata i 1897 brilijanata i cijenom od 1,32 miliona KM.

Slijedi ga Permigiani Fleurier Tecnica Skeleton Cronograph. Ovaj sat izrađen je u samo tri planirana primjerka, a cijena mu je nešto sitno više od “tričavih” milion KM.

Po proizvodnji je redovno ograničen i Blancpain Grande Complication. Svaki se primjerak radi desetak mjeseci s obzirom da valja sastaviti svih 740 dijelova. Svako ga ne može imati i na njegovu isporuku čeka se oko dvije godine. Cijena mu je “povoljna” – dvije stotine hiljada manje od milion maraka.

Satovi za koje gravitacija gubi smisao

Na Forbes-ovoj listi najskupljih satova na svijetu, peto mjesto zauzima Girard Perregaux Opera One sa cijenom od oko 600.000 maraka, potom Breguet Double Tourbillon koji košta “prihvatljivih” 400.000 maraka. Izumio ga je Abraham Louis – Breguet 1795. Radi se o dijelu satnog mehanizma zaduženom za pružanje otpora gravitaciji i ostalim silama koje utječu na preciznost sata. Urari znaju kako je riječ o najkompleksnijem dijelu ručnih satova, iako je “tourbillon” samo jedan u nizu razloga visoke cijene svih skupocijenih pokazivača vremena.

To znači da je većina nabrojanih satova zapravo “tourbillon”. Jedan od najboljih satova na svijetu je i IWC Grande Complication, 659-dijelni dragulj, čija je cijena 260.000 KM. Proizvođači kupcima ne propuštaju istaknuti da se za kalendar ne moraju brinuti slijedećih pola milenija, što ovaj sat čini posebnim porodičnim naslijeđem. Valja dodati kako se godišnje proizvede samo 300 komada.

Posljednji na listi je Patek Philippe Celestial Watch, sat čija je cijena 240.000 KM. Iako onima s plićim džepom ništa ne znači što prikazuje mjesečeve mijene i pruža niz zanimljivih mogućnosti, oni koji mogu izdvojiti te novce svakako će uživati u svakom pogledu na dragocjenost na ruci.

(aura.ba)