Pogađa skoro trećinu populacije: SIMPTOME ANEMIJE MOŽETE OTKRITI I PO BOJI KOŽE!

Najčešći zdravstveni problem kada govorimo o poremećajima fizioloških funkcija krvi je anemija ili malokrvnost.

Procjenjuje se da ona pogađa skoro trećinu populacije, a u većem riziku su djeca, žene i osobe sa hroničnim bolestima. Najčešći simptomi anemije, odnosno nedostatka gvožđa su: kratkoća daha, nepravilni otkucaji srca, depresija, nizak krvni pritisak, oslabljeno pamćenje, glavobolja, blijeda koža, šumovi u ušima.

Ako prepoznajete simptome koji ukazuju na anemiju, vrlo je moguće da imate problem sa željezom. Nedovoljno crvenih krvnih ćelija dovodi do anemije koju prvo možete uočiti po blijedoj koži.

Dobar način da provjerite nedostaje li vam željezo jeste da ispružite ruke ispred sebe s dlanovima okrenutim prema gore i istegnete odnosno raširite prste. Ako su nabori na dlanu svijetli u poređenju s vašom bojom kože, to bi moglo ukazivati na slabiju cirkulaciju uzrokovanu niskim nivoom željeza. Na to ukazuje i bjelji korijen nokta i blijeda boja unutrašnje linije donjeg kapka.

Najbolji način da pobijedite malokrvnost jeste da jedete što više namirnica bogatih željezom, kao što su: nar, paradajz, susam, špinat, cvekla, brokoli, soja, školjke, hurme, smokve, vino od kupina.

Anemiju može potvrditi isključivo krvna slika, stoga ako primijetite ove simptome, posjetite ljekara i uradite analize krvi.