Pogača gotova za pola sata: Sočna, hrskava i za prste polizati

Možda ste se već oprobali u pravljenju domaćih pogača, ali iako je većina tradicionalnih stvari ukusna, manjom modifikacijom možemo dobiti nešto još mnogo bolje.

Tako je obična pogača, zahvaljujući kačkavalju postala pravi specijalitet. Evo i kako se pravi:

Potrebno je:

350 gr brašna
10 gr kvasca
200 ml mlijeka
malo ulja maslinovog (2 kašike)
1 kašičica šećera
malo soli

Nadjev:

150 gr sira feta
50 gr kačkavalja
1 kašika milerama

Priprema:

U mlako mlijeko izmrviti kvasac i dodati šećer, brašno i so kao i ulje. Zamjesiti mekše glatko tijesto. Ostaviti pokriveno da odmori. U činiju izdrobiti sir i mileram, dodati kačkavalj (ostaviti jednu šaku za odozgo). Sve izmiješati.

Na pobrašnjen sto istresti naraslo tijesto, malo ga obraditi rukama. Pokriti ga da odmori pet minuta, pa ga razviti na pek papir veličine tepsije, prečnika 32 cm. Nadjev staviti na pola tijesta, a drugom poklopiti i rukama pritisnuti i oblikovati po dnu tepsije.

Odozgo dodati još kačkavalja. Pokriti i odmoriti 15 minuta. Premazati žumancetom, pa peći na 180 stepeni C oko 30-40 minuta, da lijepo porumeni.

Uživajte u njenom ukusu i mekoći, prijatno!

error: Content is protected !!