PODRŠKA PARTNERA = ZDRAVO SRCE!

Rezultati studije objavljene u naučnom časopisu Psychological Science su pokazali da je uzajamna podrška supružnika povezana s boljim zdravljem srca.

Istraživači s Univerziteta u Utahu su ispitivanju podvrgli 136 bračnih parova, prosječne starosti 63 godine i prosječnog trajanja braka od 36 godina, te ih zamolili da odgovore na pitanja o kvaliteti njihovog bračnog života i međusobnoj podršci. Naprimjer, pitali su ih da li im bračni partner pomaže ili se naljuti ako od njega zatraže savjet ili podršku.

Oko 30 % ispitanika je potvrdilo da im supružnici pružaju pozitivnu podršku, dok je njih 70 % istaklo da su njihovi partneti ponekad raspoloženi za pomoć, a ponekad ne.

Istraživači su nakon toga ispitali zdravlje koronarnih arterija kod ispitanika, budući da kalcifikacija (otvrdnjavanje) arterija predstavlja rizik za bolesti srca. Otkrili su da su nivoi kalcifikacije bili najviši u slučajevima kada su oba bračna partnera istakla da nekad dobiju podršku, a nekada ne, a nakon toga u slučaju kada je to izjavio samo jedan partner.

Zanimljivo je da su istraživači otkrili da je podrška supružnika imala veći utjecaj na nivoe kalcifikacije krvnih sudova, u odnosu na opće zadovoljstvo s bračnim životom.

Naučnici nisu direktno otkrili uzroke ove povezanosti, ali je voditelj istraživanja, Bert Uchino, izjavio da je moguće da su „parovi koji su imali ambivalentnije poglede na njihov odnos aktivno procesirali bračne informacije na načine koji su povećavali stres ili potkopavali potencijale podrške u vezi. To je zauzvrat povećalo rizik od kardiovaskularnih bolesti.“

(aura.ba)